Καταγγελία Εσθονίας: Η Ρωσία προσομοιώνει πυραυλικές επιθέσεις εντός του εναέριου χώρου μας

«Η κατάσταση ποτέ δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο τώρα» προειδοποιεί ο υπουργός Άμυνας της χώρας της Βαλτικής μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου του μέλους του ΝΑΤΟ από ελικόπτερο του Κρεμλίνου 

Οι αρχές της Εσθονίας κατήγγειλαν την Τρίτη ότι ένα ρωσικό ελικόπτερο της συνοριακής φρουράς παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας της Βαλτικής το Σαββατοκύριακο και προσομοίωσε πυραυλικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα να κληθεί ο Ρώσος πρέσβης στο Ταλίν για διαμαρτυρία. 

Ο στρατός της Εσθονίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ρωσικό ελικόπτερο MI-8 εισήλθε στον εναέριο χώρο της χώρας στη νοτιοανατολική Εσθονία στην περιοχή Koidula - όχι μακριά από τη ρωσική πόλη Pskov - χωρίς άδεια το βράδυ του Σαββάτου. 

Το ελικόπτερο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Εσθονίας για σχεδόν δύο λεπτά, ανακοίνωσε ο εσθονικός στρατός, προσθέτοντας ότι δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης, είχε απενεργοποιήσει τον αναμεταδότη του και δεν διατήρησε ραδιοεπικοινωνία με τις εσθονικές υπηρεσίες αεροναυτιλίας αναφέρει η daily mail. 

Εσθονία

Daily Mail 

Η εισβολή είναι μόνο μία από τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Εσθονίας φέτος και έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. 

«Αυτή την εβδομάδα υπήρξαν πολλαπλές παραβιάσεις των συνόρων από ελικόπτερα... και επίσης πολλές προκλητικές συμπεριφορές κατά μήκος των συνόρων. Προφανώς προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιου είδους πλαίσιο για τη σύνοδο κορυφής (σ.σ ΝΑΤΟ)» τόνισε ο υπουργός Άμυνας της χώρας της Βαλτικής Kusti Salm, μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου του μέλους του ΝΑΤΟ από ελικόπτερο του Κρεμλίνου  «Η κατάσταση ποτέ δεν ήταν ήταν τόσο σοβαρή όσο τώρα» προειδοποίησε ο Εσθονός αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι το MI-8 ένα από τα κορυφαία πτητικά μέσα του στρατού της Ρωσίας που αναπτύχθηκαν στη σύγκρουση στην Ουκρανία για τη μεταφορά μικρών δυνάμεων και την παροχή στενής αεροπορικής υποστήριξης με πυραύλους και πολυβόλα.

Προβλήματα και στη Λιθουανία 

Με «σοβαρές συνέπειες» απείλησε στο μεταξύ τη Λιθουανία η Ρωσία μετά την απόφαση της μικρής χώρας να μπλοκάρει τη μεταφορά εμπορευμάτων που υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ προς το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Ρωσία «θα απαντήσει σίγουρα σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ όπως αναφέρει το BBC.

Κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στο Καλίνινγκραντ, ο Πατρούφεφ υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός από τη Λιθουανία υποκινήθηκε από τη Δύση «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Πηγή: skai.gr