Ερυθρός Σταυρός: Ενισχύει τη βοήθεια προς τους άμαχους στην Ουκρανία

Αναμένεται κλιμάκωση των μαχών, δήλωσε ο Μαξίμ Ντοτσένκο

Ο ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός προετοιμάζεται για την παροχή περισσότερης βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της χώρας στις περιοχές που μαστίζονται από τις μάχες υπό το φως πιθανής νέας ρωσικής επίθεσης, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του.

"Όλοι περιμένουν κάποια εντατικοποίηση των μαχών", δήλωσε ο Μαξίμ Ντοτσένκο στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Από την εισβολή τον περσινό Φεβρουάριο των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, τα 7 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, ενώ σε 4 εκατομμύρια υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

Ο Ερυθρός Σταυρός, η μεγαλύτερη οργάνωση πολιτών στην Ουκρανία, δεν έχει πρόσβαση στα εδάφη που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, αλλά δραστηριοποιείται στην υπόλοιπη χώρα.

Αυτός αύξησε το προσωπικό του σε 1.500 εργαζόμενους από 400 που ήταν πριν από τον πόλεμο, ενώ υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των εθελοντών του, σύμφωνα με τον Ντοτσένκο.

Πέντε από τους εθελοντές του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, πρόσθεσε, ο ένας από αυτούς σε ρωσικό βομβαρδισμό στην Χερσώνα στη νότια Ουκρανία.

"Δεν μπορώ να πω ότι καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Αλλά μπορώ να πω ότι γενικά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο", σημείωσε ο Ντοτσένκο.

Ο Ερυθρός Σταυρός, σημείωσε, προτίθεται να προμηθεύσει με γεννήτριες νοσοκομεία κι άλλες εγκαταστάσεις στην περίπτωση που γίνουν κι άλλες ρωσικές επιθέσεις σε κρίσιμης σημασίας υποδομές.

"Βεβαίως χρειαζόμαστε περισσότερη οικονομική υποστήριξη", πρόσθεσε, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για δωρεές σε ρουχισμό.

Οι γραμμές του μετώπου, οι οποίες εκτείνονται σε περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, έχουν παγώσει στο ίδιο σημείο για δύο μήνες παρά τις βαρειές απώλειες και στις δύο πλευρές, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι και η Ρωσία και η Ουκρανία σχεδιάζουν νέες επιθέσεις.

Πηγή: skai.gr