Ερντογάν: Δεν θα πάρουμε την άδεια των ΗΠΑ για μια νέα επίθεση στη Συρία

Η Τουρκία δεν θα περιμένει την "άδεια" των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δηλώσεις που μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

"Δεν μπορούμε να καταπολεμάμε την τρομοκρατία περιμένοντας την άδεια από οποιονδήποτε", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομάδα δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.

"Τι θα κάνουμε αν οι ΗΠΑ δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας; Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι", πρόσθεσε απαντώντας σε μια προειδοποίηση της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, δήλωσαν την Τρίτη ότι "ανησυχούν βαθιά" από την ανακοίνωση που έκανε τη Δευτέρα ο Ερντογάν για προσεχή έναρξη νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία με στόχο να εξασφαλίσει στην Άγκυρα τη δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" πλάτους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της.

"Καταδικάζουμε κάθε κλιμάκωση. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών εκεχειρίας", υπογράμμισε ο Πράις.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις επιθέσεις στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική. Ωστόσο, η YPG υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ κυρίως για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ