Ερντογάν: Ο όρος των ΗΠΑ για τα F-16 δεν είναι δεσμευτικός

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την απειλή για βέτο στην ένταξη των Φινλανδία, Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο όρος που τέθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σύμφωνα με τον οποίο, τα F-16 τα οποία ενδεχομένως θα πωληθούν στην Αγκυρα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν είναι δεσμευτικός, σύμφωνα με κείμενο δηλώσεων που έκανε κατά την πτήση της επιστροφής του από την Τεχεράνη και δόθηκε στην δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έθεσε όρους για την πώληση των αεροσκαφών όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη τον περασμένο μήνα.

Επαναλαμβάνοντας την απειλή του βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν οι δύο χώρες δεν τηρήσουν τα υπεσχημένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι βορειοευρωπαϊκές χώρες έχουν μετατραπεί σε «φωλιές τρομοκρατίας» και πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία επιτρέπουν επίσης σε οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελούν τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν ελεύθερα.

Ερντογάν για Συρία και σιτηρά - Θέλει συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα

Μια νέα τουρκική επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία θα παραμείνει στην ατζέντα της Τουρκίας μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ασφαλείας της, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με κείμενο που διένειμε η προεδρία, έπειτα από συνομιλίες με τους ηγέτες του Ιράν και της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν, που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος πως η Τουρκία θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον των YPG, είχε συνομιλίες για τη Συρία με τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του στην Τεχεράνη χθες, Τρίτη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής, ο Ερντογάν είπε πως οι τρεις χώρες είναι ενωμένες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας παρότι έχουν διαφορετικές απόψεις για ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με τη Συρία και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι και οι τρεις σκέπτονται με παρόμοιο τρόπο σε ό,τι αφορά τις YPG, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις YPG, κρίσιμης σημασίας σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ότι "στραγγίζουν" το συριακό πετρέλαιο και αργότερα το πουλούν στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Είπε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και να σταματήσουν την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως θέλει μια ενδεχόμενη συμφωνία για την επανάληψη της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα βάσει ενός σχεδίου υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, να τεθεί γραπτά αυτή την εβδομάδα μετά την επίτευξη μιας γενικής συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με το κείμενο που διένειμε η τουρκική προεδρία σήμερα.

Προχθές, Δευτέρα, η Άγκυρα δήλωσε πως μια συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ θα διεξαχθεί "πιθανότατα" αυτή την εβδομάδα.

"Μια συμφωνία πρόβαλε από τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα για το γενικό περίγραμμα της διαδικασίας βάσει του σχεδίου του ΟΗΕ. Τώρα, θέλουμε να δέσουμε αυτή τη συμφωνία με ένα γραπτό έγγραφο", είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από την Τεχεράνη.

"Ελπίζουμε πως το σχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις ερχόμενες ημέρες", πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης πως η Τουρκία και η Ρωσία που είναι γείτονες στη Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχίσουν την αλληλεγγύη τους για το φυσικό αέριο και τον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου και πρόσθεσε πως συζήτησε επίσης την προμήθεια αμφίβιων αεροσκαφών με τον Ρώσο ομόλογό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ