Τριμερής στο Ιράν: Ο Ερντογάν ζήτησε στήριξη από Μόσχα και Τεχεράνη για τους Κούρδους

«Αυτό που αναμένουμε από τη Ρωσία και το Ιράν είναι η στήριξή τους απέναντι στην τρομοκρατία» επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού) προσπαθεί να διχάσει τη Συρία, με τη στήριξη ξένων δυνάμεων και ότι θα ήταν προς όφελος του συριακού λαού να την «ξεφορτωθεί».

Μιλώντας στην τριμερή σύνοδο κορυφής που οργανώθηκε στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή των ηγετών της Ρωσίας και του Ιράν, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία βλέπει πως οι δύο αυτές χώρες αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την ασφάλειά της, όμως «τα λόγια δεν αρκούν». Πρόσθεσε ότι ο αγώνας της Τουρκίας εναντίον της YPG και άλλων πολιτοφυλακών θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως του ποιος τις στηρίζει.

«Αυτό που αναμένουμε από τη Ρωσία και το Ιράν είναι η στήριξή τους απέναντι στην τρομοκρατία» επέμεινε, αφού αναφέρθηκε στις κυριότερες κουρδικές ομάδες που δρουν στη βορειοανατολική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου απειλεί ότι θα εισβάλει.

Από το 2016 η Τουρκία έχει κάνει τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, καταλαμβάνοντας εκτάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Ο Ερντογάν λέει ότι η Άγκυρα θα στοχοθετήσει ξανά τη YPG, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ