Ερντογάν-Ν. Υόρκη: Τουρκία και ΗΠΑ ισχυροί στρατηγικοί εταίροι -Κοινή βούληση με τον «αξιότιμο φίλο Μπάιντεν»

Σε επιχειρηματίες στις ΗΠΑ απευθύνθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με εκπροσώπους του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου, κατά την επίσκεψη του για την 76η συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι δυο ισχυροί στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι εδώ και 70 χρόνια. Είπε, μάλιστα, ότι η σχέση αυτή έχει σταθερές βάσεις σε πολλά σημεία του κόσμου και έχει συμβάλλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

 

 

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο δείπνο που διοργάνωσε το Τουρκοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, ο Ερντογάν είπε:

«Η συνεργασία μας βασισμένη σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο και στέρεο θεμέλιο συνέβαλε στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε πολλές γεωγραφικές περιοχές του κόσμου εδώ και χρόνια. Οι πρόσφατες κρίσιμες εξελίξεις κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας. Έχουμε σοβαρές ευκαιρίες συνεργασίας όχι μόνο στην οικονομία και το εμπόριο, αλλά και σε ένα ευρύ πεδίο που κυμαίνεται από την ασφάλεια έως την τρομοκρατία, από την άμυνα έως τις επενδύσεις. Όπως και στις προσωπικές σχέσεις, τα κράτη μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα κατά καιρούς.

Πιστεύουμε ότι αυτά μπορούν να ξεπεραστούν μέσω διαλόγου στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού. Θα φανεί ότι οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις έχουν την ωριμότητα και την ικανότητα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Το σημαντικό είναι ότι και οι δύο χώρες έχουν ισχυρή πολιτική κατανόηση και θέληση προς αυτήν την κατεύθυνση. Κατά την ειλικρινή και ολοκληρωμένη συνάντησή μας με τον αξιότιμο φίλο μου, πρόεδρο Μπάιντεν, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση για αυτό το ζήτημα. Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η βελτίωση των οικονομικών μας σχέσεων είναι και δυνατή και απαραίτητη. Μαζί, τονίσαμε την αποφασιστικότητά μας να αυξήσουμε τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών μας στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Συμφωνούμε ότι αυτός ο αριθμός αποτελεί έναν ρεαλιστικό στόχο που μπορεί να επιτευχθεί εύκολα εάν γίνουν τα σωστά βήματα.

Στην πραγματικότητα, ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αυξήθηκε σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι παρά τις συνθήκες επιδημίας. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών στις οποίες η Τουρκία εξάγει περισσότερο. Αναμένουμε τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών μας να φτάσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Πιστεύω ότι αν αξιολογήσουμε σωστά τη μετα-πανδημική περίοδο, μαζί με εσάς, τους επιχειρηματίες μας, θα φτάσουμε εύκολα στον στόχο μας των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ».
 

Πηγή: skai.gr