Κλείσιμο

ΠΟΥ: 23 εκατ. άνθρωποι επηρεάζονται από το φονικό σεισμό σε Τουρκία – Συρία 

Τα προβλήματα εφανίζονται ήδη στη Συρία - Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως στέλνει προμήθειες έκτακτης ανάγκης

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Τουρκία και τη Συρία επηρεάζονται από το φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην επαρχία Γκαζιαντέπ επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας ότι το νούμερο αυτό περιλαμβάνει περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά.

Τα συγκλονιστικά νούμερα ανέφερες νωρίτερα στην εκτελεστική επιτροπή του Οργανισμού η ανώτερη αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Αντελάιντ Μάρσαγκ.

Τα προβλήματα εφανίζονται ήδη στη Συρία, η οποία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις και των δύο σεισμών, με τη ροή της κρίσιμης βοήθειας του ΟΗΕ από την Τουρκία να εμποδίζεται λόγω των καταστροφών στους δρόμους.

«Πρόκειται για μια κρίση πάνω από πολλαπλές κρίσεις στην πληγείσα περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρσάνγκ για τη Συρία, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες της χώρας είναι υψηλές μετά από «σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, περίπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται».

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως στέλνει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένων ιατρικών κιτ για χειρουργικές επεμβάσεις και την αντιμετώπιση τραυμάτων, και ενεργοποιώντας ένα δίκτυο ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

«Είναι τώρα μια κούρσα με το χρόνο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνεται».

Ο ίδιος δήλωσε πως ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες μετά το σεισμό της Δευτέρας.

«Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος για να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», υπογράμμισε.

Στους 5.021 φτάνουν πλέον οι νεκροί στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ. 

Σύμφωνα τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, οι νεκροί στη γείτονα μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 3.419. Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr