Ερντογάν για Μητσοτάκη: Ανοησία που κάλεσε τον Χαφτάρ

Την ενόχλησή του για την επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά το ταξίδι της επιστροφής του από το Βερολίνο, είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι κάποιος από τους ηγέτες που μετείχε στη Διάσκεψη τον πλησίασε και του είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να βελτιώσει την σχέση μαζί του, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

«Αναρωτήθηκα, θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις μαζί μου και κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Τι ανοησία είναι αυτή. Πείτε του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Να διορθώσει αυτό το λάθος και από εκεί και πέρα μπορούμε να συναντηθούμε μαζί του», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Eπειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη.  Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα» συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στον ίδιο διάλογο με τους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν υπονόησε ότι τον προσέγγισε η Ιταλία για να γίνουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που περιλαμβάνει το σύμφωνο με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι πρώτες αναφορές Ερντογάν σε Μητσοτάκη και η απάντηση Πέτσα

Ο Ερντογάν εξέφρασε τον εκνευρισμό του για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα και πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου λέγοντας ότι «η συμφωνία Ελλάδας - Λιβύης έχει τρελάνει την Ελλάδα» και πως «ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι».

Απαντώντας τις αναφορές Ερντογάν στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι ο Τούρκος πρόεδρος «ενοχλήθηκε προφανέστατα από το γεγονός ότι ήρθε ο κ. Χαφτάρ αμέσως πριν πάει στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενδεχομένως να ενοχλήθηκε και σήμερα με τις ευχαριστίες που εξέφρασε στην ελληνική συνδρομή».

«Δεν μας επηρεάζει εμάς αυτό. Εμάς μας επηρεάζει ο στόχος να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πλέγμα του κοινοτικού κεκτημένου και το Διεθνές Δίκαιο να είναι πάντα η πυξίδα μας. Σε αυτό θα επιμείνουμε ότι και να λέει ο κ. Ερντογάν εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα σήμερα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Πηγή: skai.gr