Κλείσιμο

Ερντογάν: Ανοίγει στις 24 Ιουλίου για προσευχή η Αγία Σοφία

Πανηγυρικό διάγγελμα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη δικαστική απόφαση και το προεδρικό διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει επίσημα τις πύλες της στους μουσουλμάνους πιστούς στις 24 Ιουλίου και έως τότε κάλεσε τους πολίτες να μην συγκεντρώνονται στο σημείο ή να διοργανώνουν διαδηλώσεις προεκιμένου να μην εμποδίσουν τις προετοιμασίες για την λειτουργία της ως τέμενος.

Χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «μαργαριτάρι» της Κωνσταντινούπολης και ισχυρίστηκε ότι οι πύλες της θα είναι ανοιχτές για όλους «ντόπιους και ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους» και πρόσθεσε ότι θα διατηρηθεί η κοινή πολιτιστική κληρονομιά της. Οι Χριστιανοί είπε πως θα είναι ευπρόσδεκτοι και θα διαπιστώσουν και οι ίδιοι πως δεν ισχύουν οι εκ του αντιθέτου φήμες.

Ο Ερντογάν είπε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι απλώς άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του και οποιοσδήποτε ισχυρίζεται το αντίθετο «παραβιάζει την ανεξαρτησία μας».

«Καλώ τους πάντες να σεβαστούν τις αποφάσεις που έλαβαν τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μου για την Αγία Σοφία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα πως συζητήσεις για ζητήματα πίστης σήμερα δεν θα έπρεπε να γίνονται με βάση την Αγία Σοφία, αλλά για την ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Το τουρκικό έθνος, ανέφερε ο Ερντογάν, πάντα φρόντιζε την Αγία Σοφία και «δεν προσπάθησε καν να αλλάξει το πρωτότυπο όνομά της που σημαίνει ''Σοφία του Θεού''», στο διάγγελμά του. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα δικαιώματα του τουρκικού λαού επί της Αγίας Σοφίας δεν είναι λιγότερα από τα δικαιώματα εκείνων που πρωτοκατασκεύασαν το μνημείο.
 

Πηγή: skai.gr