Έρευνα ντοκουμέντο του CNN για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι εμπλέκει τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Μια αποκαλυπτική έρευνα για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, που εμπλέκει τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, παρουσίασε το αμερικανικό δίκτυο CNN. Η δημοσιογράφος Κλαρίσα Γουόρντ, μίλησε με τον ηγέτη της Ρωσικής αντιπολίτευσης, έφτασε στη Σιβηρία, στο δωμάτιο όπου δηλητηριάστηκε, ενώ βρήκε και ένα μέλος της διαβόητης ομάδας των μυστικών υπηρεσιών, που βέβαια αρνήθηκε να πει οτιδήποτε.

Είκοσι Αύγουστου, στην πτήση για τη Μόσχα ένας επιβάτης καταγράφει τις φοβερές κραυγές του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευση ξαφνικά ασθενεί και γνωρίζει ακριβώς γιατί. 

ΑΛΕΞΕΪ ΝΑΒΑΛΝΙ επικεφαλής αντιπολίτευσης Ρωσίας  Βγαίνω από την τουαλέτα, γυρίζω στον αεροσυνοδό και λέω με δηλητηρίασαν θα πεθάνω και πέφτω κάτω στα πόδια του πεθαίνοντας. 

ΚΛΑΡΙΣΑ ΓΟΥΟΡΝΤ, επικεφαλής Ανταποκριτών CNN Το ήξερες εκείνη τη στιγμή ότι σε δηλητηρίασαν; 

ΑΛΕΞΕΪ ΝΑΒΑΛΝΙ, Ναι, ναι. 

Η γρήγορη σκέψη του πιλότου του σώζει τη ζωή. Αντί να πετάξουν για τη Μόσχα που είναι τρεις ώρες μακριά, το αεροπλάνο κατευθύνεται στο Ομσκ. Δυο μέρες μετά, ο Ναβάλνι πετάει για το Βερολίνο και η γερμανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι δηλητηριάστηκε με τη νευροτοξικό παράγοντα Novichok. Τώρα μια αποκλειστική έρευνα δείχνει μια άκρως απόρρητη αποστολή εντοπισμού του Ναβάλνι και εμπλέκει ειδικούς στο χημικό πόλεμο που δουλεύουν για τη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), που διαδέχτηκε τη σοβιετική KGB. Ένα όχι διακριτικό κτήριο στα περίχωρα της Μόσχας ήταν το αρχηγείο της επιχείρησης. 

ΚΛΑΡΙΣΑ ΓΟΥΟΡΝΤ, Μένουμε στο αυτοκίνητο, διότι δεν θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή αλλά αυτό το συγκρότημα είναι μέρος του εγκληματολογικού ινστιτούτου του Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Πίσω από αυτόν τον φράχτη μια ομάδα παρακολουθούσε κάθε βήμα του Ναβάλνι για παραπάνω από τρία χρόνια. 

Το CNN εξέτασε εκατοντάδες σελίδες αρχείων τηλεφωνικών επικοινωνιών και λίστες επιβατών πτήσεων που αποκάλυψαν το υπόβαθρο, τις επικοινωνίες και τα ταξίδια της ομάδας. Τα έγγραφα προήλθαν από τους ανεξάρτητες ερευνητές Bellingcat που πριν δυο χρόνια αναγνώρισαν τους πράκτορες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που φέρεται να τους έστειλαν στο Λονδίνο για να δηλητηριάσουν τον πρώην Ρώσο κατάσκοπο Σέργκεϊ Σκριπάλ Η ομάδα δηλητηριάσεων της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ενεργοποιήθηκε το 2017 μόλις λίγες μέρες αφότου ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι θα κατεβεί για πρόεδρος στις εκλογές της επόμενης χρονιάς. Αρχηγός της ομάδας ο Στάλισλαβ Μαξάκοφ ειδικός στα χημικά όπλα, αρκετοί από την ομάδα είναι γιατροί αλλά δεν έχουν στρατολογηθεί για να σώζουν ζωές.

ΚΛΑΡΙΣΑ ΓΟΥΟΡΝΤ, Θέλω να σου δείξω μερικές φωτογραφίες και να σε ρωτήσω αν αναγνωρίζεις, αν έχεις δει κάποιον από αυτούς τους άνδρες στις φωτογραφίες. 

ΑΛΕΞΕΪ ΝΑΒΑΛΝΙ, Όχι… 

ΚΛΑΡΙΣΑ ΓΟΥΟΡΝΤ, Δεν αναγνωρίζεις… 

ΑΛΕΞΕΪ ΝΑΒΑΛΝΙ, Δεν αναγνωρίζω κανέναν από αυτούς… 

ΚΛΑΡΙΣΑ ΓΟΥΟΡΝΤ, Θα σε ξάφνιαζε αν μάθαινες ότι κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν μαζί σου πάνω από τριάντα φορές σε διάστημα τριών χρόνων; 

ΑΛΕΞΕΪ ΝΑΒΑΛΝΙ, Αυτό είναι απολύτως τρομακτικό, δεν ξέρω αν το τρομακτικό είναι η κατάλληλη λέξη 

ΚΛΑΡΙΣΑ ΓΟΥΟΡΝΤ, Πιστεύω ότι είναι η σωστή λέξη. 

ΑΛΕΞΕΪ ΝΑΒΑΛΝΙ, Καταλαβαίνω πώς λειτουργεί το σύστημα στη Ρωσία, καταλαβαίνω ότι ο Πούτιν με μισεί και ξέρω ότι αυτοί με έδρα το εγκληματολογικό έχουν αποστολή να σκοτώνουν. 

ΚΛΑΡΙΣΑ ΓΟΥΟΡΝΤ, Ισχυρίζεστε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τα ήξερε όλα αυτά; 

ΑΛΕΞΕΪ ΝΑΒΑΛΝΙ, Φυσικά, 100%. Δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την απευθείας εντολή του Πούτιν διότι ήταν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας. 

Τις εβδομάδες πριν δηλητηριαστεί ο Ναβάλνι με τη σύζυγό του Γιούλια πήγαν σύντομες διακοπές σε θέρετρο στο Καλίνιγκραντ. Η έρευνα μας αποκάλυψε ότι η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών τον ακολούθησε. Σύμφωνα με την Bellingcat οι κάμερες ασφαλείας μέσα στο ξενοδοχείο ήταν μυστηριωδώς σβηστές όσο βρίσκονταν εκεί. Ο Ναβάλνι λέει ότι η Γιούλια αισθανόταν άβολα και τραβούσε βίντεο και φωτογραφίες ανδρών που πίστευε ότι τους παρακολουθούσαν "Αυτό τον άνδρα επίσης δεν τον αναγνωρίζω", λέει. Ώρες αφότου η ομάδα δηλητηριάσεων έφυγε από το Καλίνιγκραντ η Γιούλια ξαφνικά αρρώστησε. 

ΑΛΕΞΕΪ ΝΑΒΑΛΝΙ, Είπε, λοιπόν νιώθω πολύ πολύ χάλια. Χρειάζεσαι ασθενοφόρο; Όχι. Είναι η καρδιά σου; Οχι. Το στομάχι σου; Όχι. Είναι το κεφάλι; Όχι. Μπορείς να το περιγράψεις; Όχι. Μετά πήγαμε στο εστιατόριο και είπε χειρότερα δεν έχω νιώσει στη ζωή μου, δεν έχω ξανανιώσει έτσι. Αλλά… δυστυχώς… Δεν μπορούσα να συνδέσω τα στοιχεία . Τώρα συνειδητοποιώ πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση. Η Γιούλια ανάρρωσε. Όμως προφανώς η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν είχε ξεμπερδέψει με τους Ναβάλνι. 

ΚΛΑΡΙΣΑ ΓΟΥΟΡΝΤ, Τις επόμενες μέρες από το Καλίνιγκραντ τα δεδομένα από κινητά τηλέφωνα δείχνουν ότι αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν σε συστηματική επαφή με το εργαστήριο αυτού εδώ του συγκροτήματος. Ονομάζεται "ινστιτούτο Signal" και το cnn με τη bellingcat επιβεβαίωσαν ότι εμπλέκεται στην έρευνα και την ανάπτυξη του Novichok. Στα μέσα Αυγούστου ο Ναβάλνι και η ομάδα του ταξίδεψαν στη Σιβηρία. Τουλάχιστον πέντε μέλη της ομάδας της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κάνουν το ίδιο ταξίδι με διαφορετικές πτήσεις. Στο Τομσκ ο Ναβάλνι και οι συνεργάτες του μένουν στο ξενοδοχείο Xander Ταξιδέψαμε στην πόλη της Σιβηρίας για να ξανακάνουμε τα βήματα του Ναβάλνι το βράδυ που δηλητηριάστηκε. 

ΚΛΑΡΙΣΑ ΓΟΥΟΡΝΤ, Σύμφωνα με τον Ναβάλνι πήγε για ύπνο στο δωμάτιό του γύρω στα μεσάνυχτα αφότου ήπιε ένα κοκτέιλ με την ομάδα του. Η ομάδα δηλητηριάσεων της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν βρισκόταν μακριά. Χρησιμοποιώντας ένα κωδικό από κινητό τηλέφωνο μπορέσαμε να εντοπίσουμε έναν σύνδεσμο της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην περιοχή μόλις τετράγωνα από το ξενοδοχείο Xander, τη νύχτα της 19ης Αυγούστου, τη νύχτα που το Novichok μπήκε στο δωμάτιο 239. Ο Ναβάλνι άφησε το δωμάτιο νωρίς το επόμενο πρωί. Μπήκε στην πτήση για τη Μόσχα νιώθοντας μια χαρά. Τρεις ώρες αργότερα παραλίγο να πεθάνει. Πίσω στο Τομσκ η ομάδα του Ναβάλνι συγκέντρωνε μανιωδώς όσα στοιχεία μπορούσε από το δωμάτιο του στο ξενοδοχείου μεταξύ των οποίων νερό, μπουκάλια σαμπουάν οδοντόβουρτσα και μια πετσέτα. Όσο τα μάζευαν εντεινόταν η επικοινωνία μεταξύ της ομάδας της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και των επικεφαλής τους. Καθώς ανέμεναν ότι ο Ναβάλνι θα πέθαινε μέσα στο αεροπλάνο, τώρα πάλευαν να διαχειριστούν μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Μετά από πολλές παλινωδίες των ρωσικών αρχών επιτρέπουν στο Ναβάλνι για διακομισθεί στο Βερολίνο. Αυτό που δεν γνώριζαν ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο ήταν επίσης στην πτήση. Κάποια βγήκαν θετικά στο Novichok. Πίσω στη Μόσχα αναζητήσαμε μέλη της ομάδας δηλητηριάσεων της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σε ένα υποβαθμισμένο διαμέρισμα σε κτίριο στα περίχωρα της Μόσχας όπου μένει ο Όλεγκ Ταγιάκιν ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει στο αμερικανικό δίκτυο. Οι τοξικολόγοι λένε στο CNN ότι ο Ναβάλνι είναι απίστευτα τυχερός που είναι ζωντανός διότι η πρόθεση ήταν χωρίς αμφιβολία να τον σκοτώσουν. 

ΚΛΑΡΙΣΑ ΓΟΥΟΡΝΤ, επικεφαλής Ανταποκριτών CNN Εσείς λέτε ότι θέλετε να επιστρέψετε στη Ρωσία.

ΑΛΕΞΕΪ ΝΑΒΑΛΝΙ, Και θα επιστρέψω. 

ΚΛΑΡΙΣΑ ΓΟΥΟΡΝΤ, Γνωρίζετε τους κινδύνους αν γυρίσετε. 

ΑΛΕΞΕΪ ΝΑΒΑΛΝΙ, Ναι, αλλά είμαι Ρώσος πολιτικός και ακόμη όταν ήμουν όχι απλώς στο νοσοκομείο αλλά στην εντατική είπα ότι θα πάω πίσω και θα πάω πίσω. Είμαι Ρώσος πολιτικός και ανήκω στη χώρα οπωσδήποτε. Ειδικά τώρα που το έγκλημα έχει αποκαλυφθεί και καταλαβαίνω όλη την επιχείρηση δεν θα κάνω ποτέ στον Πούτιν τέτοιο δώρο. 

ΚΛΑΡΙΣΑ ΓΟΥΟΡΝΤ, Το CNN δεν επιβεβαίωσε ότι η ομάδα της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν αυτοί που πράγματι δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι. Φυσικά ζητήσαμε σχόλιο από το Κρεμλίνο, τη Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών, που μας είπε ότι ίσως να περιμένουμε απάντηση σε εννιά μέρες. Προσεγγίσαμε μέλη της ομάδας όπως είδατε, όμως μέχρι τώρα δεν είχαμε απάντηση και δεν θα ξαφνιαστούμε αν οι ρωσικές αρχές δεν ανοίξουν έρευνα για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. 

Πηγή: skai.gr