Κλείσιμο

Επίθεση με μολότοφ τη νύχτα σε εβραϊκή συναγωγή στο Βερολίνο - Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση, λέει ο Σολτς

Οι δράστες πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ νωρίς την Τετάρτη στη συναγωγή στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η αστυνομία

Επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχθηκε εβραϊκή συναγωγή στο Βερολίνο τη νύχτα, ανακοίνωσε η αστυνομία στη Γερμανία καθώς τα αντισημιτικά επεισόδια στη χώρα αυξάνονται μετά τη βίαιη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

O Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την οργή του για την επίθεση και τόνισε ότι «θέλω να πω ξεκάθαρα ότι είμαι εξοργισμένος. Με εξοργίζουν προσωπικά αυτά που φωνάζουν και κάνουν κάποιοι», τόνισε ο Σολτς στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αίγυπτο.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόσθεσε: «Οι επιθέσεις εναντίον εβραϊκών θεσμών και οι πράξεις βίας στους δρόμους μας είναι ποταπές και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γερμανία».

Οι δράστες πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ νωρίς την Τετάρτη στη συναγωγή στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Άγνωστοι πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ από το δρόμο», έγραψε η εβραϊκή κοινότητα Kahal Adass Jisroel στο X, πρώην Twitter. Δεκάδες αστυνομικοί ερευνούσαν μπροστά από τη συναγωγή στη γειτονιά Mitte της πόλης ενώ ολόκληρος ο δρόμος δίπλα στο κτίριο είχε αποκλειστεί.

Σύμφωνα με την εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας,  δύο άτομα συμμετείχαν στην επίθεση.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτή την τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Συμβούλιο Εβραίων. «Πάνω από όλα, οι οικογένειες από τη γειτονιά γύρω από τη συναγωγή είναι συγκλονισμένες και αναστατωμένες. Τα λόγια γίνονται πράξεις. Η ιδεολογία της Χαμάς για εξόντωση απέναντι σε οτιδήποτε εβραϊκό έχει αποτέλεσμα και στη Γερμανία».

Το κτιριακό συγκρότημα της κοινότητας Kahal Adass Jisroel στο κέντρο του Βερολίνου στεγάζει μια συναγωγή, ένα νηπιαγωγείο, ένα σχολείο yeshiva και ένα κοινοτικό κέντρο.

Η αστυνομία είπε επίσης ότι υπήρξαν ταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ μουσουλμάνων μεταναστών και αστυνομίας στις συνοικίες Neukoelln και Kreuzberg της πόλης και στην Πύλη του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου, όπου τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί.

Πηγή: Associated Press