ΚΑΙΡΟΣ

Επίθεση κατά της Μαριούπολης αρχίζουν οι αυτονομιστές στην Ουκρανία

Την έναρξη μεγάλης επίθεσης για την κατάληψη της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», που έχουν ιδρύσει οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές.

«Σήμερα, εξαπολύσαμε επίθεση εναντίον της Μαριούπολης [...] Αυτό θα είναι ο καλύτερος φόρος τιμής για όλους τους νεκρούς μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αυτονομιστής ηγέτης Ολεξάντερ Ζακχαρτσένκο, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, μια ημέρα αφότου προειδοποίησε πως οι αυτονομιστές δεν δεσμεύονται πλέον από τη διμερή εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η δήλωση Ζακχαρτσένκο ήλθε λίγες ώρες, αφότου οι αντάρτες έπληξαν υπαίθρια αγορά σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Μαριούπολης, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμό του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. Για τουλάχιστον 27 νεκρούς και περίπου 90 τραυματίες κάνει λόγο το τοπικό δημαρχείο.

Οι αντάρτες ελέγχουν ήδη θέσεις στα ανατολικά περίχωρα της Μαριούπολης, που αποτελεί στρατηγικό βιομηχανικό λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, στα παράλια της θ,άλασσας του Αζόφ.

Ανάμεσα στους περίπου 500.000 κατοίκους βρίσκεται και μια σημαντική ελληνική παροικία, ενώ στην πόλη εδρεύει επίσης και ένα από τα δυο ελληνικά γενικά προξενεία που λειτουργούν στην Ουκρανία.

Αντιδρούν Ευρώπη και Ελλάδα

Έκκληση στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη «σημαντική επιρροή» που ασκεί στους αυτονομιστές προκειμένου να αποκλιμακωθεί άμεσα η κατάσταση απηύθυνε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, μέσω μιας ανακοίνωσης-καταδίκης που απευθύνεται σαφώς στη Μόσχα.

Προσέθεσε μάλιστα πως «περαιτέρω κλιμάκωση» θα οδηγήσει «αναπόφευκτα» στην «περαιτέρω σοβαρή κατάρρευση στις σχέσεις» μεταξύ της Ρωσίας και της Ενωμένης Ευρώπης.

Επί ποδός βρίσκονται και οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες, οι οποίες παρακολουθούν την κατάσταση στη Μαριούπολη, και βρίσκονται σε «διαρκή» επαφή με τους τοπικούς ελληνικούς συλλόγους ώστε να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες των ομογενών, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα, εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Αθήνας για την κλιμάκωση της βίας και τόνισε, πως η ασφάλεια των αμάχων αποτελεί προϋπόθεση «για τη συνέχιση του διαλόγου και την αναζήτηση λύσεων».Πηγή: skai.gr