Επίδειξη ισχύος στη Λιβύη: Σύγκρουση προέδρου-πρωθυπουργού για την «καρατόμηση» της ΥΠΕΞ

Την πολιτική αστάθεια που επικρατεί ακόμα στη Λιβύη ανέδειξε η υπόθεση της «καρατόμησης» της υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Αλ-Μανγκούς από τον πρόεδρο της χώρας, καθώς την απομάκρυνσή της απέρριψε ο πρωθυπουργός.

Η επίδειξη ισχύος μεταξύ των ισχυρών ανδρών της Λιβύης εξελίσσεται λίγες μόλις ημέρες από τη μεγάλη διεθνή διάσκεψη που θα γίνει στο Παρίσι, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από τη χώρα, ενόψει των προγραμματισμένων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Δεκέμβριο.

Η Μανγκούς, που είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες στην κορυφή της ηγεσίας της Λιβύης, απομακρύνθηκε με απόφαση του μεταβατικού προέδρου Μοχάμεντ Μένφι, «προληπτικά» προκειμένου να διερευνηθούν «διοικητικές παραβάσεις». Την κατηγορεί ότι ασκούσε την εξωτερική πολιτική χωρίς συνεννόηση με το προεδρικό συμβούλιο.

Η απόφαση για την απαλλαγή της Μάνγκους από τα καθήκοντά της ελήφθη από τον Μένφι με τη στήριξη 80 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στο κοινοβούλιο με έδρα τα ανατολικά της χώρας.

Ωστόσο ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι αποκλειστικά εκείνος έχει τη δύναμη να λαμβάνει αποφάσεις για την απομάκρυνση υπουργών της κυβέρνησής του.

Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση που θα ενώσει τη χώρα. «Βυθίστηκε» σε εμφύλιο με αντίπαλες κυβερνήσεις και στρατάρχες ανατολή και δύση.

Από τον Φεβρουάριο η χώρα διοικείται από μεταβατική κυβέρνηση. Οι Μένφι και Ντμπεϊμπά εξελέγησαν από φόρουμ διαλόγου που ορίστηκε από τον ΟΗΕ  και εκφράζουν διαφορετικά πολιτικά συμφέροντα. 

«Θεωρητικά ο μόνος σκοπός του σχηματισμού της προσωρινής κυβέρνησης είναι να προετοιμάσει τις εκλογές της 24 Δεκεμβρίου, ωστόσο ο λαϊκιστής πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σα να επιθυμεί να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι περισσότερες δυτικές δυνάμεις», σχολιάζει ο guardian.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι να επιτραπεί στον Ντμπεϊμπάνα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Πηγή: skai.gr