Επανέρχεται στο βρετανικό Κοινοβούλιο το Brexit του Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αρχίζει σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλειου από την ΕΕ.

Η συζήτηση, την οποία θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και θα κλείσει ο Υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία για το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Με την ευρεία αυτοδυναμία των 40 εδρών που κέρδισε ο κ. Τζόνσον στις πρόσφατες εκλογές θεωρείται βέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί σήμερα, ώστε να ακολουθήσει το νομοθετικό στάδιο της αναλυτικής εξέτασής του στις 7, 8 και 9 Ιανουαρίου. Σκοπός της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους Εργατικούς ζητώντας από τους βουλευτές του να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Το κείμενο του νομοσχεδίου έχει τροποποιηθεί σε σχέση με εκείνο που είχε τεθεί ενώπιον των βουλευτών πριν από τις εκλογές, το οποίο δεν προχώρησε λόγω καταψήφισης του χρονοδιαγράμματος εξέτασής του.

Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει απαγόρευση παράτασης της μεταβατικής περιόδου πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, κάτι που έχει οδηγήσει σε προειδοποιήσεις για ένα μεταγενέστερο 'no deal', καθώς θεωρείται δύσκολη η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους.

Επίσης, έχει αφαιρεθεί η διάταξη που όριζε ότι το κοινοβούλιο θα έπρεπε να συναινέσει στην επιδίωξη της βρετανικής κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση.

Εκτός νομοσχεδίου έχει τεθεί επίσης η διάταξη για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως ορίζονται από την ΕΕ. Η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι θα νομοθετήσει χωριστά για το συγκεκριμένο θέμα.

Ικανοποίηση στους Brexiteers προκαλεί και η νέα διάταξη που δίνει μεγαλύτερο περιθώριο στα βρετανικά δικαστήρια να εκτιμήσουν κατά το δοκούν αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων που άπτονται βρετανικών νόμων.

Τέλος, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αφαίρεση διάταξης που όριζε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν υποχρεωμένο να επιτρέπει σε ανήλικους πρόσφυγες να επανενώνονται με τις οικογένειές τους που ζουν στη χώρα. Το νέο νομοσχέδιο ορίζει μόνο ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε μια «δήλωση πολιτικής» για τις μελλοντικές διευθετήσεις αναφορικά με τα παιδιά πρόσφυγες που κάνουν αίτηση ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο.