Sabah: Τι θέλει ο Ερντογάν για να πει το «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας- Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στραμμένα στην Άγκυρα είναι τα βλέμματα, μετά την επίσημη αίτηση που κατέθεσαν σήμερα η Φινλανδία και η Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία έχει ασκήσει βέτο, επειδή όπως ισχυρίζεται οι δύο χώρες υποστηρίζουν την τρομοκρατία και συγκεκριμένα τους Κούρδους της Συρίας. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την τουρκική Sabah, η Άγκυρα θα τους ζητήσει να πολεμήσουν την τρομοκρατία χωρίς «ναι μεν...αλλά» και να μην κάνουν διακρίσεις μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων.

Παράλληλα, θα ζητήσει την άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία που έχουν επιβάλει η Φινλαδνία και η Σουηδία αντιδρώντας στις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG/PYD στη Βόρεια Συρία. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα έχει καταρτίσει κατάλογο με 10 σημεία που απαιτεί να εκπληρωθούν για να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ:

1. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στο PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. 

2. Να σταματήσουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κοινοβούλιά τους από άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δομές. Όπως σημειώνουν οι Τούρκοι, «είναι απαράδεκτο τρομοκράτες όπως ο Zübeyir Aydar, ο λεγόμενος Ευρωπαίος ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, να διοργανώνουν διάσκεψη στο κοινοβούλιο της χώρας».

3. Διακοπή της οικονομικής στήριξης στην τρομοκρατική οργάνωση YPG, αλλά και σε άλλες, με το πρόσχημα της μάχης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης DAESH.

4. Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.

5. Διακοπή δεσμών με φυγάδες της FETO (της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν) που φέρονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

6. Επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης προσώπων που σχετίζονται με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

7. Τέλος στην υποστήριξη κάθε είδους δραστηριότητας κατά της ασφάλειας της Τουρκίας με τρόπο που δεν συμβιβάζεται με το πνεύμα της συμμαχίας.

8. Ανάληψη αμοιβαίας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα διατηρεί τακτικές διαβουλεύσεις και στενή συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

9. Κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών σε πρόσωπα και οντότητες που σχετίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις 

10. Αποτροπή δραστηριοτήτων και προσπαθειών συγκέντρωσης χρημάτων από οργανώσεις υπό την εικόνα των ΜΚΟ κατά της Τουρκίας. 

Πηγή: skai.gr