«Ύμνοι» Ρούτε σε Τουρκία και Ερντογάν -Ακάρ: Θέλουμε διάλογο για επίλυση προβλημάτων σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε για την Τουρκία και τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος διεκδικεί την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ρούτε είπε, συγκεκριμένα, ότι η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική χώρα τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την ΕΕ.

Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Ερντογάν.

«Οι τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις έδειξαν ξεκάθαρα πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία και σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε είπε: «Πρέπει να πω πως η Τουρκία και στρατιωτικά και πολιτικά έχει μεγάλη σημασία για τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αυτή η χώρα είναι σημαντικός εταίρος και για την ΕΕ. Η Τουρκία εφαρμόζει τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Πάντως, η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση όπως και λόγω της εμπλοκής της στη Συρία. Θα επιθυμούσαμε από την Τουρκία να εφαρμόσει κυρώσεις, όμως είμαστε ικανοποιημένοι από τον ηγετικό ρόλο και τον διπλωματικό ρόλο που έχει αναλάβει τώρα.»

Ακάρ: Θέλουμε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει πως τώρα η χώρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

«Σε όλες τις θάλασσες που βρίσκονται γύρω μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μάυρη Θάλασσα σε όλες αυτές τις θάλασσες είμαστε υπέρ της ειρήνης και της ηρεμίας. Όπως είμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων με διάλογο και με ειρηνικές μεθόδους. Όμως τώρα είναι μεγαλύτερη η ανάγκη μας για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις με δύναμη αποτροπής, και αξιοπιστία», δήλωσε.

Πηγή: skai.gr