Ένοχος για προδοσία ο 21χρονος που είχε εισβάλει στο Ουίνδσορ θέλοντας να σκοτώσει τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Είπε, "είμαι εδώ για να σκοτώσω τη βασίλισσα" όταν συνελήφθη ντυμένος περίπου στις 8 π.μ. της 25 Δεκέμβρη του 2021

Ένοχος για προδοσία, κρίθηκε από τις βρετανικές αρχές ο άντρας που εισέβαλε το 2021 στο κάστρο Ουίνδσορ, δηλώνοντας ότι είχε σκοπό να βλάψει την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο Τζάσουαντ Σινγκ Τσάιλ 21 ετών, είχε εισβάλει στο κάστρο Windsor τα Χριστούγεννα του 2021 φορώντας μαύρα ρούχα, κουκούλα, μεταλλική μάσκα και γάντια και κρατώντας ένα όπλο με γεμάτη βαλλίστρα.

Είπε, "είμαι εδώ για να σκοτώσω τη βασίλισσα" όταν συνελήφθη ντυμένος περίπου στις 8 π.μ. της 25 Δεκέμβρη.

Ομολόγησε την ενοχή του για την κατηγορία υπό το νόμο περί Προδοσίας περί πρόθεσης να βλάψει τη βασίλισσα Ελισάβε το πρωί ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου.

Είχε μπει στο χώρο του κάστρου χρησιμοποιώντας ανεμόσκαλα και βρισκόταν ήδη επί δίωρο εκεί μέχρι να γίνει αντιληπτός.

Ο αστυνομικός της βασιλικής φρουράς που πρώτος τον εντόπισε, ρωτώντας τον με ψυχραιμία «καλημέρα, μπορώ να βοηθήσω φίλε;» περιέγραψε πώς ήταν σαν να έβλεπε σκηνή από κινηματογραφική ταινία, με τον Τσάιλ να φορά μάσκα και κουκούλα.

Πάνω του βρέθηκε ένα χειρόγραφο σημείωμα με το οποίο ζητούσε να μην του αφαιρεθούν τα ρούχα, να μη γίνει νεκροψία και να μην ταριχευθεί, προσθέτοντας «ευχαριστώ και συγνώμη».

Συγνώμη ζητούσε νωρίτερα και με βίντεο που είχε αναρτήσει στο Snapchat αποκαλύπτοντας ότι θα έκανε απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας ως «εκδίκηση για τη σφαγη του 1919 στο Τζαλιανβάλα Μπαγκ», στην Άμριτσαρ της Ινδίας, όταν οι στρατιώτες της αποικιοκρατικής Βρετανίας άνοιξαν πυρ κατά χιλιάδων συγκεντρωθέντων σκοτώνονγας εκατοντάδες.

Στην έρευνα είχε συμμετάσχει και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ο Τσάιλ δήλωσε επίσης ένοχος για ακόμα δύο κατηγορίες, περί κατοχής όπλου και πρόθεσης να σκοτώσει.

Γίνεται δε το πρώτο άτομο που κρίνεται ένοχος για προδοσία στο Ηνωμένο Βασίλειο απο το 1981.

Τα Χριστούγεννα του 2021 ήταν τα τελευταία της βασίλισσας Ελισάβετ και τα περνούσε στο Ουίνδσορ σχετικά απομονωμένη λόγω πανδημίας.

Πηγή: Reuters