Κλείσιμο

Πόσο «ξέφυγε από την πορεία του» το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι - Δείτε τον χάρτη του NOOA

Η Ουάσινγκτον απέρριψε τους ισχυρισμούς του Πεκίνου - Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα - Διαμαρτυρία στο Πεκίνο και από τον Καναδά

Σημαντική επιδείνωση σημειώθηκε στις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όταν την Παρασκευή εντοπίστηκε στην αμερικανική επικράτεια κατασκοπευτικό μπαλόνι κινεζικής προέλευσης.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ υπήρξε εντονότατη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έφτασε μέχρι και την ακύρωση του προγραμματισμένου ταξιδιού στην Κίνα, του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι  Μπλίνκεν.

Το Πεκίνο υποστήριξε ότι το μπαλόνι δεν είναι κατασκοπευτικό και ότι χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές έρευνες. Πρόσθεσε δε, ότι ξέφυγε πολύ της πορείας του, μπαίνοντας κατά λάθος στην αμερικανική επικράτεια.

Η Ουάσινγκτον απέρριψε τους ισχυρισμούς του Πεκίνου, ενώ διαμαρτυρία υπήρξε και από τον Καναδά, καθώς το μπαλόνι πέρασε και από περιοχή που ανήκει στη μεγάλη χώρα της Βόρειας Αμερικής.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέτασαν τα μοντέλα της πορείας του μπαλονιού, το οποίο ταξίδεψε πάνω από καναδικό έδαφος, πριν εντοπιστεί πάνω από την πόλη Billings, στη Μοντάντα των ΗΠΑ, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το μπαλόνι είχε περάσει πάνω από στρατιωτικές περιοχές, πιθανόν καταγράφοντας και συλλέγοντας στοιχεία.

Η Dr Marina Miron, ερευνήτρια αμυντικών μελετών στο Kings College του Λονδίνου, λέει ότι το μπαλόνι μπορεί να ήταν πιο εξελιγμένο από ό,τι ισχυρίζεται η Κίνα.

«Το μπαλόνι θα μπορούσε να ελεγχθεί εξ αποστάσεως από έναν χειριστή στο έδαφος», λέει. «Θα μπορούσαν να αυξήσουν ή να μειώσουν το υψόμετρο του μπαλονιού, έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει διαφορετικά ρεύματα ανέμου, που πηγαίνουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το Εθνικό Υπουργείο Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) έχει αναπτύξει ένα τέτοιο μοντέλο (γνωστό ως HYSPLIT) που βασίζεται σε ανέμους σε υψόμετρα άνω των 14.000 μέτρων (46.000 πόδια).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το μπαλόνι που... ξέφυγε από την πορεία του, διένυσε τη διαδρομή που δείχνει ο παρακάτω χάρτης: 

Μπαλόνι

Πηγή: skai.gr