Κλείσιμο

Ενός λεπτού σιγή στο Ηνωμένο Βασίλειο που σχεδιάζει σταδιακή χαλάρωση περιοριστικών μέτρων

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ενός λεπτού σιγή τήρησε το Ηνωμένο Βασίλειο στις 11 το πρωί τοπική στη μνήμη των εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, περισσότεροι από 100 γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι σε μονάδες κοινωνικής περίθαλψης έχουν πεθάνει από τον ιό.

Εν τω μεταξύ, τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το μέλλον των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων θα έχουν εντός της ημέρας τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύουν τη βρετανική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει προς το τέλος της εβδομάδας λεπτομέρειες του σχεδιασμού για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει ούτως ή άλλως να παραταθούν ως έχουν ή να τροποποιηθούν στις 7 Μαΐου.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες συσκέψεις με υπουργούς του, αλλά και με τον ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ για την οριστικοποίηση των σχεδίων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να βοηθήσει επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τους όρους κοινωνικής αποστασιοποίησης που θα πρέπει να τηρούνται ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά.

Καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία είδη αναμένεται να έχουν την άδεια να ανοίξουν εφόσον μπορούν να δημιουργούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών τους.

Είναι επίσης πιθανό να επιτρέπεται στους πολίτες να έρχονται σε επαφή με προσδιορισμένο αριθμό συγγενών και φίλων, όπως και να επιτραπεί η επανέναρξη αθλητικών δραστηριοτήτων χωρίς θεατές, όπως η Premier League.

Αυστηρότερα αναμένεται να είναι τα μέτρα για τους ταξιδιώτες προς τη χώρα, οι οποίοι ίσως θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Τα σχολεία, ωστόσο, δεν αναμένεται να ανοίξουν με το πρώτο κύμα χαλάρωσης των μέτρων, όπως αναφέρουν οι Times.

Η Telegraph αναφέρει ότι θα πρέπει να αναμένεται σύντομα το άνοιγμα φυτωρίων και η αποκατάσταση των μειωμένων δρομολογίων λεωφορείων και τρένων.

Το ωράριο εργασίας θα είναι κλιμακωτό ανά επιχείρηση ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα αστικής συγκοινωνίας.

Οι επιβάτες στα μέσα αυτά θα πρέπει να φορούν κάποιου είδους μάσκα, όπως επίσης και οι καταναλωτές σε κλειστά καταστήματα, προσθέτει η εφημερίδα.

Ανησυχία εκφράζουν οι επαγγελματίες του τομέα εστίασης, καθώς δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους δε θα είναι βιώσιμες εφόσον υποχρεωθούν να λειτουργούν με βάση τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Πηγή: skai.gr