Κλείσιμο

Ενεργειακός συναγερμός στην Ευρώπη: Οι λύσεις που «βλέπει» η Κομισιόν - Έκτακτη σύνοδος στην ΕΕ

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζεται να προτείνει η Κομισιόν. Οι συζητήσεις διεξάγονται την ώρα που οι τιμές αερίου και ρεύματος αγγίζουν εξωπραγματικά επίπεδα με τους Ευρωπαίους να βλέπουν έναν χειμώνα εφιάλτη.  

Σε επείγουσα παρέμβαση για συνολική μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την είδηση έδωσε σε δραματικούς τόνους την Δευτέρα η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ δρομολογήθηκε ήδη έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας την επόμενη Παρασκευή.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε λίγο αργότερα την ίδια ημέρα ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο Βερολίνο, η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.

Οι συζητήσεις διεξάγονται την ώρα που οι τιμές αερίου και ρεύματος αγγίζουν εξωπραγματικά επίπεδα με τους ευρωπαίους να βλέπουν έναν χειμώνα εφιάλτη.  

Στα 671 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα «σκαρφαλώσουν» αύριο οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία θα αγγίξει τα 744 ευρώ και στη Γερμανία τα 660 ευρώ. 

Εμείς στην Κομισιόν εργαζόμαστε πάνω σε μια έκτακτη παρέμβαση και μία δομική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αγοράς για το ηλεκτρικό ρεύμα που πραγματικά λειτουργεί και επαναφέρει την εξισορρόπηση, ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν αναζητούν λύση που θα δώσει τέλος στον εκβιασμό της Μόσχας με το φυσικό αέριο και οι υπουργοί Ενέργειας σε έκτακτη σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου θα επιδιώξουν να κάνουν το πρώτο βήμα.

«Η περίοδος των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη έρχεται στο τέλος της. Και ελεύθεροι από τον εκβιασμό θα έχουμε μεγαλύτερη δύναμη για να υπερασπιστούμε τους παγκόσμιους κανόνες. Αυτή πρέπει να είναι η επόμενη στρατηγική μας προσέγγιση», δήλωσε η Φόν ντερ Λάιεν.. 

«Η Ρωσία δεν κερδίζει την ενεργειακή μάχη. Θα αναγκαστεί να καίει ολοένα και περισσότερο φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες, καθώς οι αποθήκες της χώρας έχουν γεμίσει», υπογράμμισε ο Επικεφαλής Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατιχ Μπιρόλ.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της και ο διευθύνων σύμβουλος της Shell προειδοποιεί ότι ο εφιάλτης δεν θα τελειώσει εύκολα 

«Το ότι θα είναι εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι είναι μία φαντασίωση που θα πρέπει να ξεχάσουμε», σημείωσε ο Δευθύνων Σύμβουλος της Shell, Ben Van Beurden.

Οι τιμές του φυσικού αερίου σήμερα είχαν έντονες διακυμάνσεις, με υψηλό ημέρας τα 307 ευρώ και χαμηλό στα 268 ευρώ στον απόηχο της είδησης ότι οι γερμανικές δεξαμενές έχουν γεμίσει σε ποσοστό 82% και εν αναμονή της ευρωπαϊκής πάρεμβασης. Οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος την ίδια ώρα, έσπασαν όλα τα ρεκόρ ξεπερνώντας ακόμα και  τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη Γερμανία για τα συμβόλαια του 2023, όπως έγινε ήδη από την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία. 

Η ενεργειακή κρίση δοκιμάζει τις αντοχές κυβερνήσεων νοικοκυριών και  επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, με τη Γερμανία να βρίσκεται ίσως στη χειρότερη θέση. Ακόμα και στη Νορβηγία όπου η ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα είναι συγκριτικά περιορισμένη τα προβλήματα δεν λείπουν. 

Αυτή τη στιγμή οι αποθήκες αερίου μας βρίσκονται στο 67,9%. Αυτό είναι δέκα μονάδες κάτω από τα φυσιολογικά όρια που βλέπουμε στη Νορβηγία, οπότε είναι μία δύσκολη κατάσταση αλλά η πιθανότητα να έχουμε δελτίο ή να περικόψουμε την προμήθεια είναι μικρή. Έχουμε καλές συνδέσεις με την Ευρώπη σε σχέση με την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όταν χρειάζεται, οπότε δεν πιστεύουμε ότι θα είναι απαραίτητο να επιβάλουμε δελτίο αυτό το χειμώνα. Όμως είναι δύσκολη η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σε σχέση με τον ηλεκτρισμό, αναφέρει ο ΓΓ Ενέργειας Νορβηγίας, Αντρέας Βγελαντ Έρικσεν.

Εκτός από τη μάχη των τιμών η Ευρώπη θα πρέπει να κερδίσει και τη μάχη της επάρκειας. 

La Repubblica: Το Βερολίνο είναι έτοιμο να συζητήσει την πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. «Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Στο Βερολίνο κάτι κινείται και, σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, υπάρχει μια ουσιαστική, θετική διάθεση», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, στην διαδικτυακή της έκδοση.

Προσθέτει, δε, ότι «το μήνυμα έφτασε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, το Παλάτσο Κίτζι, από την Καγκελαρία και θα πρέπει να βρει επιβεβαίωση, βέβαια, στην φάση λήψης συγκριμένων αποφάσεων».

Η La Repubblica υπογραμμίζει, τέλος, ότι «όλα θα επαληθευθούν στις 9 Σεπτεμβρίου, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: skai.gr