Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ πανταχού παρών

Ο 76χρονος πρώην πρόεδρος (2017-2021) θέλει τη ρεβάνς για την καθαρή ήττα του, που συνεχίζει να αμφισβητεί, στην αναμέτρηση με τον Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μοιάζει να αδημονεί να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ήταν πανταχού παρών στην εκστρατεία για τις «midterms», τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ, καλώντας να υπάρξει «γιγαντιαίο κύμα» κόκκινου χρώματος, που θα στείλει δεκάδες πιστούς του στο Κογκρέσο, αναγκαία συνθήκη για την ενδεχόμενη επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Ο 76χρονος πρώην πρόεδρος (2017-2021) θέλει τη ρεβάνς για την καθαρή ήττα του, που συνεχίζει να αμφισβητεί, στην αναμέτρηση με τον Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο του 2020.

Παρότι το όνομά του δεν βρισκόταν σε κανένα ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές που διεξάγονταν χθες Τρίτη στις ΗΠΑ, η τύχη των Ρεπουμπλικάνων που υποστήριξε δημόσια θα επιτρέψει να σχηματιστεί εικόνα για τη δημοτικότητά του και τις πιθανότητές του να κάθεται ξανά στο Οβάλ Γραφείο την 20ή Ιανουαρίου 2025.

Το βράδυ προχθές Δευτέρα, ο μεγιστάνας των ακινήτων, ο οποίος κατέλαβε εξαπίνης το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό κερδίζοντας την εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων και κατόπιν την προεδρία το 2016 για μια θητεία που δεν είχε όμοια, διαλάλησε πως θα κάνει «μια πολύ σπουδαία ανακοίνωση» την Τρίτη 15η Νοεμβρίου «στο Μαρ-α-Λάγκο», το σπίτι του στη Φλόριντα.

Ψηφίζοντας χθες στο Παλμ Μπιτς, ο κ. Τραμπ είπε πως αναμένει «σπουδαία βραδιά, κάτι που θα είναι πολύ καλό για τη χώρα» και την επόμενη Τρίτη «αδημονώ να σας δω» στη Φλόριντα για την αναγγελία του που προεξόφλησε πως θα «παθιάσει» πολλούς.

Απάντησε θετικά στην ερώτηση δημοσιογράφου αν ψήφισε τον Ρον ΝτεΣάντις —πιθανό αντίπαλό του στην εσωκομματική διαδικασία— για το αξίωμα του κυβερνήτη της πολιτείας όπου μετέφερε τα εκλογικά του δικαιώματα.

Στις αμέτρητες προεκλογικές εκδηλώσεις όπου εμφανίστηκε, ο επιχειρηματίας φιλοτέχνησε εξαιρετικά μελανό πίνακα για την Αμερική επί προεδρίας του μεγάλου αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

Μπροστά σε ωκεανούς από κόκκινα καπελάκια με το σύνθημά του, «Make America Great Again» («Ας ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της»), ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στην άνοδο των τιμών, η οποία «στραγγαλίζει τα νοικοκυριά», στη βίαιη εγκληματικότητα, που είναι «εκτός ελέγχου», στην «άκρα αριστερά» που «κάνει πλύση εγκεφάλου στα παιδιά μας». Πληθωρισμός, ανασφάλεια, σχολική εκπαίδευση: αυτές ήταν οι τρεις θεματικές της εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων.

Η «λύση για να τερματιστεί αυτή η τρέλα», να λάβει τέλος «η καταστροφή της χώρας μας» και να «σωθεί το αμερικανικό όνειρο»; Οι ψηφοφόροι να «ψηφίσουν Ρεπουμπλικάνους», να σαρώσει το Κογκρέσο κόκκινο «γιγαντιαίο κύμα».

Ο πρώην πρόεδρος φρόντισε να αναμείνει τα αποτελέσματα των εκλογών για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ώστε να μην διαταράξει την ανανέωση της σύνθεσης όλης της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενός τρίτου της Γερουσίας, των κυβερνητών των πολιτειών και χιλιάδων τοπικών αιρετών. Έχει ταχθεί δημόσια υπέρ περίπου 200 υποψήφιων.

Αν οι «τραμπιστές» θριαμβεύσουν, η κυριαρχία του κ. Τραμπ θα είναι αδιαμφισβήτητη. Αν, αντίθετα με τα προγνωστικά, υποστούν ήττες, ο πρώην πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με σκληρό ανταγωνισμό στο Grand Old Party, με αντιπάλους, μεταξύ άλλων, τον κ. ΝτεΣάντις αλλά και τον πρώην αντιπρόεδρό του, τον Μάικ Πενς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ