Ενδιαφέρον για την ηγεσία των Εργατικών από τη Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την υποβολή υποψηφιότητας για την ανάληψη της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία επιβεβαιώνει ότι εξετάζει η σκιώδης Υπουργός Επιχειρήσεων Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι με άρθρο της στον Guardian.

H 40χρονη πολιτικός θεωρείται ως η επικρατέστερη υποψήφια της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, με τη στήριξη του σκιώδους Υπουργού Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ και πιθανότητα με τις ευλογίες του ίδιου του Τζέρεμι Κόρμπιν που την ανέδειξε γρήγορα στο σκιώδες υπουργικό του συμβούλιο.

Η κα Λονγκ-Μπέιλι δηλώνει ότι θα προσφέρει στους πολίτες έναν «προοδευτικό πατριωτισμό», σε μια υπόσχεση που κατά τους αναλυτές είναι απόπειρα να διαφοροποιήσει τη θέση της από την πολιτική του κ. Κόρμπιν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών στη βόρεια και κεντρική Αγγλία ότι δεν υπερασπίζεται επαρκώς την ασφάλεια της χώρας, τις ένοπλες δυνάμεις και βετεράνους στρατιώτες.

Στο άρθρο της η Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι εκτιμά ότι ένας λόγος για τη μεγάλη ήττα των Εργατικών στις εκλογές ήταν η «συμβιβαστική λύση» που πρότεινε το κόμμα στο θέμα του Brexit.

Αναφέρει επίσης ότι θα στήριζε για τη θέση του αναπληρωτή ηγέτη τη σκιώδη Υπουργό Παιδείας και στενή της φίλη Άντζελα Ρέινερ, η οποία πάντως ακόμα δεν είχε ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να διεκδικήσει η ίδια την ηγεσία του κόμματος.

Ενδιαφέρον για τη διαδοχή του Τζέρεμι Κόρμπιν εξέφρασε ακόμα ο γραμματέας του κόμματος Ίαν Λάβερι, επίσης από την αριστερή πτέρυγα των Εργατικών.

Μέχρι στιγμής επισήμως πρόθεση διεκδίκησης της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος έχουν εκφράσει μόνο η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Έμιλυ Θόρνμπερι και ο βουλευτής Κλάιβ Λιούις.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα υποψηφιότητα θα υποβάλει και ο σκιώδης Υπουργός Brexit σερ Κιρ Στάρμερ, από την κέντρο πτέρυγα του κόμματος, ενώ πολλά είναι ακόμα τα ονόματα που έχουν ακουστεί.