Ένας τελικά ο νεκρός ομογενής από πυρά Ουκρανών στρατιωτών

Ένας ήταν τελικά ο Έλληνας ομογενής που σκοτώθηκε από πυρά ουκρανών στρατιωτών στο χωριό Γρανίτνα στην Ανατολική Ουκρανία και όχι δύο όπως αρχικά είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Το γεγονός αυτό, επιβεβαίωσε εμμέσως μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η αρχική πληροφόρηση ήταν για δύο νεκρούς. Χτες το βράδυ, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκλίναν όλες ότι ήταν ένας ο Έλληνας νεκρός και δύο οι τραυματίες».

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό συνέβη σε ένα καφέ, μετά από καυγά ανάμεσα σε δύο παρέες, που πιθανότατα είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, στο χωριό Γράνιτνα στην περιοχή του Ντόνετσκ τα ξημερώματα της Κυριακή.
 
«Η αστυνομία του Ντόνετσκ συνέλαβε δύο άνδρες για πυροβολισμούς σε ένα καφέ. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην [πόλη] Γράνιτνα. Ως αποτέλεσμα των πυροβολισμών, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο νοσηλεύτηκαν... Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν όταν για άγνωστους λόγους προκλήθηκε σύγκρουση μεταξύ καλεσμένων. Ασκήθηκαν διώξεις. 

Το τελευταίο χωριό στην ουκρανική ελεγχόμενη περιοχή πριν από τη φιλορωσική περιοχή του Ντόνετσκ, είναι κοντά στην πρώτη γραμμή. Έχει δεχθεί τα πυρά του πολέμου στο παρελθόν — οι κάτοικοι εδώ ζουν με τον πόλεμο δίπλα στη πόρτα τους για οκτώ χρόνια.

«To χωριό αυτό είναι το τελευταίο υπό ουκρανικό έλεγχο.  Οι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν με τον πόλεμο. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε 5 ή σε 10 λεπτά ή αύριο το βράδυ. Πάντοτε ανησυχούμε πάντοτε φοβόμαστε» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά μια κάτοικος στη Deutsche Welle. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί» δήλωσε μια κοπέλα για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης. 

Το ιστορικό - η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Βαθιά θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, αναφερεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον ουκρανό ομόλογό του, Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία.

«Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναφορά στο τραγικό συμβάν έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Πηγή: skai.gr