Ένα «new deal» με 5 δισ. λίρες για υποδομές ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Με κεντρικό σύνθημα το «χτίζουμε, χτίζουμε, χτίζουμε» ο Μπόρις Τζόνσον παραχώρησε ομιλία με την οποία ανακοίνωσε κρατικές επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών για τη βελτίωση των υποδομών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από το Ντάντλεϊ της κεντρικής Αγγλίας, όχι πολύ μακριά από το Λέστερ που από σήμερα επανέρχεται σε καθεστώς αυστηρότερου lockdown λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα επενδύσεων που θυμίζει το 'new deal' του Φράνκλιν Ρούζβελτ για την ανάκαμψη των ΗΠΑ μετά από το Κραχ του 1929.

Σε μια ομιλία που κατά τους πολιτικούς σχολιαστές είναι η απαρχή της προσπάθειας της κυβέρνησης να αλλάξει τη ρητορική μετά από τον περιορισμό της απειλής από τον κορωνοϊό, ο κ. Τζόνσον σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε φυλακισμένοι αυτής της κρίσης δημόσιας υγείας και τώρα στρέφουμε την προσοχή μας στο μέλλον με ενέργεια και ταχύτητα που δεν έχουμε δει επί δεκαετίες».

Τόνισε ότι δε θα αντιδράσει στην κρίση «με αυτό που ο κόσμος αποκαλεί λιτότητα», διότι «ο κόσμος έχει προχωρήσει από το 2008». Επανέλαβε λοιπόν την προεκλογική του δέσμευση για εξίσωση προς τα πάνω του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και των περιοχών της χώρας.

Οι επικριτές του πρωθυπουργού λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το τολμηρό πακέτο του πρώην Αμερικανού προέδρου στις εξαγγελίες, καθώς το αρχικό ποσό των επενδυτικών δεσμεύσεων αντιστοιχεί σε λιγότερο από 100 λίρες ανά κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο μέχρι πρότινος σκιώδης Υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ σχολίασε ότι το προεκλογικό μανιφέστο του κόμματός του προέβλεπε ένα πρόγραμμα «πράσινου new deal» και ταμείου κοινωνικής μεταμόρφωσης ύψους 500 δισεκατομμυρίων λιρών σε ορίζοντα δεκαετίας.

Ωστόσο, ο κ. Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνησή του με αυτά τα μέτρα «θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες άλυτες προκλήσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών», λέγοντας ότι είναι μόνο η αρχή. «Θα ξαναχτίσουμε καλύτερα, θα ξαναχτίσουμε πιο πράσινα, θα ξαναχτίσουμε πιο γρήγορα», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Τα 5 δισεκατομμύρια λίρες του λεγόμενου 'Project Speed' των κρατικών επενδύσεων αφορούν την κατασκευή νέων σχολείων και νοσοκομείων και τις επισκευές σε υπάρχοντα κτίρια που στεγάζουν σχολεία και νοσοκομεία, περαιτέρω επενδύσεις στην υγεία και στην παιδεία, οικοδόμηση νέων κατοικιών με εξοικονόμηση ενέργειας, βελτιώσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο αλλά και αξιολόγηση όλων των δικτύων μεταφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο, βελτίωση των ευρυζωνικών συνδέσεων, πρόσληψη 20.000 αστυνομικών, προσφορά επαγγελματικης μαθητείας σε όλους τους νέους, περαιτέρω αξιοποίηση πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και έναν νέο στόχο, την κατασκευή του πρώτου αεροσκάφους με μηδενική εκπομπή ρύπων το οποίο αποκάλεσε 'Jet Zero'.

Περισσότερα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και της αγοράς θα δώσει την ερχόμενη εβδομάδα σε δική του ομιλία ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Τζόνσον είπε ότι ο ιός δεν έχει φύγει και ότι ακόμα καραδοκεί «σαν καρχαρίας στο νερό».

Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση «χρωστά τη συζήτηση και την ειλικρίνεια περί λαθών» στους συγγενείς των θανόντων. Πρόσθεσε πως όταν έρθει η ώρα θα εξαχθούν τα διδάγματα που πρέπει, αλλά συμπλήρωσε ότι αρκετά πράγματα έγιναν «εμφατικά» καλά και ότι η κυβέρνηση μπόρεσε να αποτρέψει μία μεγαλύτερη «καταστροφή».