Την Αργεντίνα γιατρό Ελβίρα Ρόσον τιμά σήμερα η Google με ένα Doodle

Την επέτειο των 155 χρόνων από τη γέννηση της Δρ. Ελβίρα Ρόσον ντε ντι Ντελεπιάνε, μιας από τις πρώτες φεμινίστριες και https://www.skai.gr/news/technology/montserrat-caball%C3%A9-to-google-doodle-gia-ta-89-xronia-apo-ti-gennisi-tisτης Αργεντινής, τιμά η Google με το σημερινό Doodle.

Γεννημένη στο Μπουένος Άιρες, η Ρόσον μεγάλωσε σε μια κοινότητα αλληλεγγύης όπου οι πλούσιοι και οι φτωχοί γείτονες πρόσεχαν ο ένας τον άλλο. Ως παιδί είχε αρκετά βιώματα καλοσύνης, δικαιοσύνης και ισότητας και η ίδια ήταν αποφασισμένη να αφήσει το αποτύπωμά της στην ιστορία.

Αφού αποφοίτησε από την ιατρική σχολή το 1982, μια εποχή που οι γυναίκες ήταν ανύπαρκτες σε αυτό τον κλάδο, η Δρ. Ρόσον μελέτησε ζητήματα αναπαραγωγής αλλά από τη γυναικεία οπτική. Η δουλειά της συνέβαλε ώστε να μειωθεί ο στιγματισμός που σχετιζόταν με θέματα αναπαραγωγικής υγείας.

Το 1910 ένωσε τις δυνάμεις της με εξέχουσες σουφραζέτες από όλο τον πλανήτη, καθώς συμμετείχε στο Πρώτο Διεθνές Γυναικείο Συνέδριο στο Μπουένος Άιρες. Έθεσε τις βάσεις για τα κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών όχι μόνο στην Αργεντινή αλλά σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Το 1919 η Δρ Ρόσον έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Γυναικείων Δικαιωμάτων, που παρότρυνε τις γυναίκες για διεκδικήσουν ίσες πληρωμές αλλά και δικαίωμα ψήφου.

Οι προσπάθειες της Ένωσης δεν οδήγησαν σε κάποιες ραγδαίες πολιτικές αλλαγές καθώς οι στόχοι τους θεωρούνταν ριζοσπαστικές εκείνη την εποχή. Παρόλα αυτά κέντρισε το ενδιαφέρον μεγάλων πολιτικών σχηματισμών και έθεσε τα θεμέλια για μετέπειτα φεμινιστικά κινήματα.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Δρ. Ρόσον ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα υγείας και ευημερίας των παιδιών. Εργάστηκε ως ιατρική επιθεωρήτρια στο Εθνικό Τμήμα Υγιεινής και αργότερα στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Το έργο της συνέβαλε ώστε τα παιδιά και οι γυναίκες στην Αργεντινή να έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Η επέτειος των 115 χρόνων από τη γέννηση της δρ. Ελβίρα Ρόσον μας θυμίζει ότι οι γυναίκες μπορούν και θα πετύχουν τα πάντα.

Πηγή: skai.gr