Ελληνικό παράσημο στο Λονδίνο για τις Μπέτανι Χιουζ και Σάρα Μπάξτερ - «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα»

Τα συγκεκριμένα παράσημα απονεμήθηκαν από τον πρέσβη Ιωάννη Ραπτάκη εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας ως ηθική ανταμοιβή για την προσφορά της κ. Χιουζ και της κ. Μπάξτερ στην προβολή της Ελλάδας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας της ελληνικής πολιτείας απονεμήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη διάσημη Βρετανίδα ιστορικό Μπέτανι Χιουζ και στη διακεκριμένη Βρετανίδα δημοσιογράφο Σάρα Μπάξτερ, σε τελετή στην επίσημη κατοικία του πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο.

Το Τάγμα της Ευποιίας είναι ελληνικό τάγμα αριστείας και τα παράσημά του απονέμονται αποκλειστικά σε γυναίκες από το 1948.

Τα συγκεκριμένα παράσημα απονεμήθηκαν από τον πρέσβη Ιωάννη Ραπτάκη εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας ως ηθική ανταμοιβή για την προσφορά της κ. Χιουζ και της κ. Μπάξτερ στην προβολή της Ελλάδας.

Απονομή

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ στο περιθώριο της τελετής αμφότερες οι παρασημοφορηθείσες στάθηκαν στο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο η καθεμία μέσα από τον τομέα της έχει προωθήσει στη Βρετανία.

Κληθείσα να δώσει την οπτική της ιστορικού όσον αφορά τη σημασία της επανένωσης των Γλυπτών, η κλασική ιστορικός, συγγραφέας και πασίγνωστη παρουσιάστρια τηλεοπτικών ιστορικών ντοκιμαντέρ Μπέτανι Χιουζ είπε:

«Η αποκατάσταση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ξεκάθαρα κάτι που κάποια στιγμή πρέπει να συμβεί, διότι είναι Γλυπτά που ανήκουν στην Ελλάδα. Ως ιστορικός αυτό που βλέπω μέσα από την ιστορία του χρόνου είναι ότι ανταλλάσσουμε αγαθά και τέχνη και πολιτισμό και συχνά αυτά τα αγαθά ταξιδεύουν ανά τον κόσμο. Άρα θα πρέπει να αγαπάμε τον πολιτισμό που καταλήγει στη χώρα μας, θα πρέπει να τον σεβόμαστε, αλλά επίσης να μοιραζόμαστε υλικά αντικείμενα. Θα ήταν τρομερό για εμάς ως ανθρώπινο είδος αν δεν το κάναμε. Νομίζω ότι από το κλίμα που εισέπραξα σήμερα, βήμα-βήμα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια διευθύντρια των Sunday Times Σάρα Μπάξτερ δήλωσε ότι όταν έγραψε για πρώτη φορά υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών στη ναυαρχίδα του βρετανικού Τύπου το έκανε διότι θεώρησε ότι ήταν προφανές πως θα έπρεπε να είναι ενωμένα στην Αθήνα και ότι δεν είχε καν ακόμα επισκεφθεί το Μουσείο Ακρόπολης.

«Αργότερα επισκέφθηκα την Ελλαδα και πείστηκα εντελώς για τα επιχειρήματα. Είναι το φυσικό σπίτι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ειλικρινά οποιοσδήποτε Βρετανός αφιερώνει πέντε λεπτά για να αναλογιστεί το ζήτημα συμφωνεί. Τα τελευταία λίγα χρόνια που γράφω για το θέμα διαπίστωσα ότι η κοινή γνώμη εδώ στη Βρετανία έχει αλλάξει σε τεράστιο βαθμό επί του θέματος και είμαι τόσο ευγνώμων για αυτό», συνέχισε η κα Μπάξτερ.

Στο ερώτημα τι θεωρεί πως εννοεί το Βρετανικό Μουσείο με τις πρόσφατες δηλώσεις περί «συμφωνίας» ή «συνεταιρισμού» αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η κα Μπάξτερ σχολίασε ότι σε ό,τι αφορά την ουσία τέτοιων δηλώσεων το Μουσείο συνεχίζει να «υπεκφεύγει».

«Όμως αυτό που το Βρετανικό Μουσείο γνωρίζει καλά είναι ότι η δημόσια πίεση πραγματικά εντείνεται ώστε να κάνει κάτι για τα Γλυπτά και ότι όλο και περισσότερο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το βρετανικό κοινό ενδιαφέρεται για την επιστροφή τους στην Έλλαδα. Ξέρουν ότι χάνουν την επιχειρηματολογία, άρα μιλούν περί επίτευξης κάποια συμφωνίας - ακούσαμε τον πρόεδρο (των επιτροπών διοίκησης) Τζορτζ Όσμπορν να λέει ότι υπάρχει κάποια συμφωνία που μπορεί να γίνει - και μετά γίνονται πολύ ασαφείς και αόριστοι. Αλλά πιστεύω ότι μετακινούνται προς μία θέση όπου υπάρχει μία διπλωματική λύση, όπου θα συμφωνήσουν να δανείσουν τα Γλυπτά, η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει να τα δεχθεί, όχι ως δάνειο αλλά ως (μακροχρόνια) κατάθεση (deposito) και οι συνομιλίες θα συνεχίζονται έως ότου ο νόμος στη Βρετανία αλλάξει και αυτά βρουν ένα νέο σπίτι ξανά εκεί που ανήκουν, στην Ελλάδα», συμπλήρωσε η κα Μπάξτερ.

Αναφορικά με τη παρασημοφόρησή τους, τόσο η Μπέτανι Χιουζ όσο και η Σάρα Μπάξτερ δήλωσαν ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή για τις ίδιες, ευχαριστώντας την ελληνική πολιτεία.

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή, δε θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενη που η ελληνική πολιτεία με συγκαταλέγει μεταξύ αυτών που έχουν ποιήσει καλώς στην τέχνη, στον πολιτισμό και στη διάδοση ιδεών. Δουλεύω στην Ελλάδα εδώ και 35 χρόνια, την αγαπάω, είναι εκεί που παίρνω την οικογένειά μου για διακοπές, εκεί που κάνω όλη μου την έρευνα και απλά μου υπενθυμίζει ότι είναι ένας τόπος που καλοδέχεται τους ξένους, ότι είναι το θεμέλιο τόσων πολλών στοιχείων του πολιτισμού μας, τόσων εξαιρετικών ιδεών. Επομένως δε θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένη με αυτό το παράσημο σήμερα», είπε η κα Χιουζ.

Απονέμοντας τα παράσημα ο Έλληνας πρέσβης κ. Ραπτάκης επισήμανε ότι οι κ.κ. Χιουζ και Μπάξτερ έχουν αναδείξει την ελληνική ιστορία και πολιτισμό, καθώς και το αίτημα επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα
 

Πηγή: skai.gr