Στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε ο επονομαζόμενος εκπρόσωπος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετά την απελευθέρωσή του από φυλακές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ο Αντέλ Αμπντούλ Μπάρι αποφυλακίστηκε και απελάθηκε καθώς ανώτερος δικαστικός στη Νέα Υόρκη έκρινε ότι κατά τον εγκλεισμό του διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο να προσβληθεί από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το BBC, το 1998, ο Μπάρι εκπροσωπώντας την ηγεσία της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, ήταν αυτός που είπε στους δημοσιογράφους ότι η τρομοκρατική οργάνωση είχε βομβαρδίσει πρεσβείες των ΗΠΑ στην ανατολική Αφρική και ειδικότερα στην Κένυα και την Τανζανία.

Η τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, τον Αύγουστο του 1998.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την επιστροφή και την επανεγκατάστασή του στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναλάβει η βρετανική υπηρεσία ασφαλείας MI5 και η αντιτρομοκρατική.

Το 1999, οι ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιάρτ συνέλαβαν τον Μπάρι για συνέργεια σε επιθέσεις κατά πρεσβειών. Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ Ες Σαλάμ, τις έως τότε μεγαλύτερες επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων.

Μετά από μεγάλη διαμάχη για την έκδοση του Μπάρι και άλλων υπόπτων στη Βρετανία, το 2012 οδηγήθηκε στις ΗΠΑ.

Κατά τη δίκη του στο Μανχάταν, ομολόγησε ότι βοήθησε στον σχεδιασμό των βομβαρδισμών και ότι έστελνε μηνύματα από δημοσιογράφους στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Επίσης ήταν εκείνος που έστειλε φαξ σε διάφορους οργανισμούς για την ανάληψη της ευθύνης των τρομοκρατικών επιθέσεων για λογαριασμό της Αλ Κάιντα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν την απελευθέρωση του Μπάρι αφού εξέτισε 21 χρόνια φυλάκισης από τα 25 που του είχαν επιβληθεί.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις