Κλείσιμο

Έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα: Ουκρανικά στρατεύματα είδαν Ρώσους στρατιώτες να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά

Ουκρανός αξιωματούχος εκτιμά πως οι Ρώσοι επιτέθηκαν σκόπιμα στο φράγμα για να εμποδίσουν τα σχέδια των ουκρανικών δυνάμεων για μια επερχόμενη επίθεση.

Τα ουκρανικά στρατεύματα είδαν Ρώσους στρατιώτες να παρασύρονται από τα νερά και να φεύγουν από την ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο μετά την κατάρρευση του φράγματος Nova Khakovka, δήλωσε αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο χάος, σύμφωνα με τον αξιωματικό όπως μεταδίδει το CNN.

Ο πλοίαρχος Andrei Pidlisnyi είπε πως όταν το φράγμα κατέρρευσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης «κανείς από τη ρωσική πλευρά δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Όλα τα συντάγματα που είχαν οι Ρώσοι σε εκείνη την πλευρά πλημμύρισαν».

Ο Pidlisnyi είπε στο CNN ότι πιστεύει ότι οι Ρώσοι επιτέθηκαν σκόπιμα στο φράγμα για να «διαταράξουν» τα σχέδια των ουκρανικών δυνάμεων για μια επερχόμενη επίθεση.

«Γύρω στις 3 τα ξημερώματα, ο εχθρός ανατίναξε τον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka για να ανεβάσει τη στάθμη του νερού για να πλημμυρίσει τις προσεγγίσεις και την αριστερή όχθη του ποταμού Dnipro, καθώς και τους οικισμούς που βρίσκονται εκεί. Και να καταστεί αδύνατη η προέλαση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέλλον», υποστήριξε.

Ο Pidlisnyi εξήγησε ότι η στρωμάτωση της γης γύρω από τον ποταμό σήμαινε ότι ο ρωσικός στρατός - που βρίσκεται στην ανατολική όχθη - υπέστη σοβαρές επιπτώσεις στην έκρηξη του φράγματος. Η μονάδα του μπόρεσε να παρακολουθήσει τα γεγονότα που εκτυλίσσονται μέσω της χρήσης drones και στρατευμάτων στη σκηνή.

Kakhovka

«Η αριστερή [ανατολική] όχθη είναι χαμηλότερη από τη δεξιά όχθη, επομένως είναι πιο πλημμυρισμένη. Οι θέσεις του εχθρού ακριβώς στην όχθη του ποταμού επίσης πλημμύρισαν. Πρέπει να καταλάβετε ότι οι θέσεις του εχθρού δεν είναι μόνο χαρακώματα, αλλά και συνηθισμένα σπίτια πολιτών όπου ζούσαν», είπε ο Πιντλίσνι.

Οι ρωσικές μονάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο μπορεί να μην είχαν προειδοποιηθεί, πιθανώς για να διατηρήσουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, είπε ο Pidlisnyi.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επανέλαβε τον ισχυρισμό του Pidlisnyi ότι η Ρωσία ανατίναξε σκόπιμα το φράγμα, ενώ το Κρεμλίνο είπε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου πραγματοποίησαν την επίθεση.

Στην πραγματικότητα, αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν οριστικά τον ισχυρισμό κάθε πλευράς δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί, ενώ η ανάλυση των βίντεο του φράγματος και η επακόλουθη παραβίασή του, και ειδικότερα η εξέταση των δορυφορικών εικόνων, υποδηλώνουν ότι η κατάρρευση θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα δομικής αστοχίας από τότε που οι Ρώσοι κατέλαβαν το φράγμα τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Πηγή: CNN