Εκλογική ήττα - σοκ για τον Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Συντριπτική ήττα υπέστη το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία στην εμβόλιμη εκλογική διαδικασία της Πέμπτης για την ανάδειξη του νέου βουλευτή της περιφέρειας του Βορείου Σρόπσιρ.

Οι εκλογές διεξήχθησαν μετά από την παραίτηση του Συντηρητικού Όουεν Πάτερσον που ενεπλάκη σε σκάνδαλο διαφθοράς και ανέδειξαν μεγάλη νικήτρια την υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Χέλεν Μόργκαν.

Η κα Μόργκαν όχι μόνο κατάφερε να ανατρέψει την πλειοψηφία των 23.000 ψήφων με την οποία είχαν κερδίσει την έδρα οι Τόρις το 2019, αλλά και να κερδίσει με διαφορά σχεδόν 6.000 ψήφων. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή υπέρ των Φιλελεύθερων ή Φιλελεύθερων Δημοκρατών εις βάρος των Τόρις από το 1945.

Το αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε «ορόσημο στη βρετανική πολιτική» από τον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σερ Εντ Ντέιβι, καθώς είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 που σχηματίστηκε η συγκεκριμένη περιφέρεια που οι ψηφοφόροι της απαρνούνται το Συντηρητικό Κόμμα. Είναι επίσης μόλις η δεύτερη φορά που οι ψηφοφόροι αυτής της περιοχής της δυτικής Αγγλίας δεν ψηφίζουν υπέρ των Τόρις από τη δημιουργία του κόμματος στα 1830.

Πολιτικοί σχολιαστές κάνουν λόγο για «πολιτικό σεισμό», καθώς μετά από τη μεγάλη εσωκομματική ανταρσία που εκδηλώθηκε κατά του κ. Τζόνσον με αφορμή τα μέτρα για την πανδημία, με 100 βουλευτές του να τα καταψηφίζουν, η ήττα στο Βόρειο Σρόπσιρ είναι η πρώτη απτή απόδειξη αμφισβήτησης από τους πολίτες μετά από μια σειρά αποκαλύψεων ή καταγγελιών για υποθέσεις διαφθοράς και περιφρόνησης των κανόνων των προηγούμενων lockdown από στελέχη της κυβέρνησης ή και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Στην επινίκια ομιλία της η 13η βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είπε πως το Βόρειο Σρόπσιρ «μίλησε εκ μέρους του βρετανικού λαού» και είπε στον Μπόρις Τζόνσον «δυνατά και καθαρά πως το πάρτι τελείωσε», σε μια έμμεση αναφορά στις καταγγελίες για παράτυπα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω απαγορεύσεων.

«Η κυβέρνησή σας βασίζεται σε ψέματα και μεγαλοστομίες, θα λογοδοτήσει. Θα ελεγχθεί, θα αμφισβητηθεί - μπορεί να νικηθεί και θα νικηθεί», είπε η κα Μόργκαν.

Ο Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Όλιβερ Ντάουντεν παραδέχθηκε ότι οι ψηφοφόροι «αγανάκτησαν και μας έδωσαν μια κλωτσιά και νομίζω ήθελαν να μας στείλουν ένα μήνυμα».