Του Αντώνη Αντζολέτου
Ο Ερντογάν είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει». Αυτό εκτιμούν έμπειροι αναλυτές και πανεπιστημιακοί στην Τουρκία οι οποίοι δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα από τη διαφορά των δέκα και άνω μονάδων που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις να προηγείται αυτή την περίοδο η ενωμένη αντιπολίτευση. Με απλά λόγια δεν θα είναι τόσο εύκολο για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να υποχρεώσει τον Ταγίπ Ερντογάν να αποχωριστεί το παλάτι που έχει φτιάξει στην Άγκυρα. Ποια είναι η αδυναμία του σημερινού προέδρου; Η παρουσία 20 ετών στην εξουσία και η φθορά που αυτή προκαλεί. Είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος της χώρας. Αντιθέτως τα «όπλα» που διαθέτει για την διεκδίκηση της προεδρίας, για τελευταία φορά, όπως υποστηρίζει, είναι αρκετά. Ο έλεγχος του κρατικού μηχανισμού είναι ένα από τα ατού του νυν προέδρου. Τις πρώτες ημέρες του σεισμού κατηγορήθηκε για ολιγωρία σε σχέση με την ανταπόκριση των σωστικών συνεργείων, όμως πλέον στην Τουρκία υπάρχει μια εικόνα ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Από την Αντιόχεια έχει υποσχεθεί την παράδοση 319.000 κατοικιών το επόμενο έτος, που αν πραγματοποιηθεί θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα.
Τα περιθώρια στενεύουν και η 14η Μαΐου πλησιάζει. Ο κ.Δημήτρης Τριανταφύλλου, Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, εξηγούσε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3» πως θα ξεκινήσει άμεσα στην Κωνσταντινούπολη ένα οργανωμένο σχέδιο ελέγχου των κτιρίων για την αντιμετώπιση των σεισμών. «Δείχνει μια οργάνωση και ότι έχει τα διοικητικά προσόντα σε αντίθεση με την αντιπολίτευση». Ο κ.Τριανταφύλλου πρόσθεσε πως αυτό που θα αναδείξει ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πως «η ιστορία στην Τουρκία δείχνει, όπως το συζητάμε πολλές φορές στην Ελλάδα, ότι οι κυβερνήσεις συνασπισμού δεν λειτουργούν. Και υπάρχουν και τη δεκαετία του 50 και του 60 στην Τουρκία κυβερνήσεις συνασπισμού που ήταν πολύ αδύναμες».
Ξεκάθαρη δεν είναι η εικόνα για το τι θα πράξει και το φιλοκουρδικό κόμμα. Κατά πόσο δηλαδή θα στηρίξει την αντιπολίτευση χωρίς να κατεβάσει δικό του υποψήφιο για την προεδρία. Ο Ερντογάν συνεχίζει την ίδια ώρα να φιλοτεχνεί το διεθνές του προφίλ. Εμφανίζεται πιο διαλλακτικός με τη δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδιάζει υψηλού επιπέδου meetings με τη Ρωσία, τη Συρία, το Ιράν και προετοιμάζει το ελικοπτεροφόρο «Anadolu» να βγει στα ανοιχτά της Μεσογείου δείχνοντας και την ναυτική ισχύ της χώρας του. Παρά την οικονομική κρίση στα «σκαριά» είναι η παρουσίαση και του πρώτου τουρκικού αυτοκινήτου, αλλά και οι εξαγγελίες για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου από την Μαύρη Θάλασσα.
Αναλυτές στην Τουρκία επισημαίνουν πως την ίδια ώρα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από το 2010 που είναι ο αρχηγός τους Ρεπουμπλικανικού κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει να επιδείξει πλούσιο έργο και κάποια λαμπρή πορεία. Το δύσκολο επίσης για τον κ.Κιλιτσντάρογλου είναι να αποφύγει την εσωστρέφεια μέσα στον συνασπισμό που έχει δημιουργηθεί. Είναι γεγονός πως μόνο το δικό του κόμμα και της Μεράλ Ακσενέρ θα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 7% προκειμένου να μπουν στη Βουλή. Οι υπόλοιποι σχηματισμοί είναι πολύ δύσκολο να πετύχουν αυτό το ποσοστό, συνεπώς πρέπει να υπάρξει κάποια είδους συμφωνία με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ώστε να πάρουν κάποιες έδρες, διαδικασία που δεν είναι τόσο απλή. Ένα ακόμα ερώτημα που αφορά τον συνασπισμό των «έξι» είναι τι θα γίνει αν το Εφετείο επικυρώσει την καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου πριν από τις εκλογές. Αυτομάτως δεν θα έχει το δικαίωμα να παραμείνει στη θέση του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης χαλώντας το κλίμα στις τάξεις της αντιπολίτευσης σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.
Το παιχνίδι είναι ήδη σκληρό και η αντιπολίτευση ετοιμάζει τις απαντήσεις της. Θέλοντας να δείξει πως επιθυμεί να φέρει νέα ήθη στην τουρκική πολιτική σκηνή και κατ΄επέκταση στην κοινωνία μιλώντας στο «Haber Turk» ο υποψήφιος της εξακομματικής συμμαχίας για την προεδρία της χώρας έχει διαμηνύσει πως σε περίπτωση νίκης του δεν θα εγκατασταθεί στο υπερπολυτελές «Ak Saray», αλλά στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια, όπου ζούσαν όλοι οι πρόεδροι της χώρας μέχρι την κατασκευή του παλατιού στην Άγκυρα το 2014.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.