Νίκη Ορμπάν στην Ουγγαρία: «Εχθρός ο Ζελένσκι», είπε στην πανηγυρική του ομιλία

Νίκη Ορμπάν στην Ουγγαρία: «Εχθρός ο Ζελένσκι», είπε στην πανηγυρική του ομιλία

Ο συντηρητικός εθνικιστής Βίκτορ Ορμπάν, ανακήρυξε τη νίκη του στις εκλογές στην Ουγγαρία μετά τα αποτελέσματα που δείχνουν προβάδισμα στο κόμμα του Fidesz και χαρακτήρισε στην πανηγυρική του ομιλία «εχθρό» τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, το Fidesz συγκεντρώνει το 53%. Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Πέτερ Μάρκι-Ζάι έλαβε το 35% των ψήφων.
«Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη» είπε ο Ορμπάν μιλώντας στους υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη.

«Μπορώ να τη δω από το φεγγάρι και σίγουρα μπορώ από τις Βρυξέλλες», πρόσθεσε με νόημα.

«Ποτέ δεν είχαμε τόσο πολλούς εχθρούς» πρόσθεσε ο Ορμπάν και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» τα «διεθνή συμβατικά ΜΜΕ» αλλά και τον Ουκρανό πρόεδρο, όπως μεταδίδoυν το BBC αλλά και το CNN.

Η Ουγγαρία συνορεύει με την Ουκρανία και έχει δεχθεί στα εδάφη της έως τώρα, πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες. Ο Ορμπάν επιμένει ότι βοηθώντας τους πρόσφυγες αλλά αρνούμενος να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, κρατά τη χώρα του έξω από τον πόλεμο.

Πρόκειται για την τέταρτη εκλογική νίκη του κόμματος Fidesz από το 2010.

Οι σχέσεις του Ορμπάν με την ΕΕ είναι ιδιαίτερα δύσκολες, με τις Βρυξέλλες να στηλιτεύουν υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών στην Ουγγαρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το σύνθημα της αντιπολίτευσης ήταν «Ορμπάν ή Ευρώπη».

Πηγή: skai.gr