Google doodle: Αφιερωμένο στην Γιαπωνέζα ιατρό Ογκίνο Χίνκο

Την Γιαπωνέζα γιατρό Ογκίνο Χίνκο τιμά με το σημερινό της doodle της η Google.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που έλαβε άδεια ασκήσεως δυτικής ιατρικής στην Ιαπωνία και σήμερα συμπληρώνονται 171 χρόνια από την γέννησή της.

Υπήρξε μάλιστα η πρώτη γυναίκα που φοίτησε στο Kojuin, μια ιδιωτική ιατρική σχολή για άνδρες, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για τις γυναίκες να φοιτήσουν σε αναγνωρισμένες ιατρικές σχολές στην Ιαπωνία.

Η απόφασή της να πάει στον ιατρικό τομέα υποκινήθηκε από την προκατάληψη που βίωσε ως γυναίκα ασθενής. Δεν τα παράτησε ποτέ παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισε.

Μετά την αποφοίτησή της από την ιατρική σχολή το 1882, η κυβέρνηση αρχικά αρνήθηκε να την αφήσει να συμμετάσχει στις εξετάσεις ιατρικής άδειας. Η Δρ Χίνκο υπέβαλε πολλές φορές αίτηση κατά τη διάρκεια δύο ετών προτού επιτραπεί τελικά στις γυναίκες να μπορούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις. Αφού πήρε άδεια, άνοιξε μια κλινική OB/GYN στο Τόκιο που ειδικευόταν στην παροχή ασφαλούς, μη επικριτικής φροντίδας για τις γυναίκες.

Εκτός ιατρικής, υποστήριξε επίσης το δικαίωμα των γυναικών στην Ιαπωνία να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου

. Το σημερινό έργο τέχνης Doodle γιορτάζει την κληρονομιά της Δρ . Χίνκο και τη δέσμευσή της για την ισότητα των φύλων στην Ιαπωνία.

Πηγή: skai.gr