Ένας  Βρετανός αρχαιολόγος προβάλει μια συναρπαστική υπόθεση ισχυριζόμενος ότι μια καλοδιατηρημένη αρχαία οικία στη Ναζαρέτ ήταν το παιδικό σπίτι του Ιησού.
 
Το κτίριο χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα, και στην τοποθεσία φιλοξενείται σήμερα η Μονή Sisters of Nazareth (Αδελφές της Ναζαρέτ). Στη σύγχρονη εποχή, ήταν τον 19ο αιώνα που πρωτοπροβλήθηκε η θεωρία ότι πρόκειται για το σπίτι όπου ο Ιησούς μεγάλωσε με τον Ιωσήφ και τη Μαρία, αλλά η θεωρία απορρίφθηκε τη δεκαετία του 1930 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε.

Ωστόσο, μετά από 14 χρόνια επιτόπιων εργασιών και ερευνών στο χώρο, ο Kεν Νταρκ, καθηγητής αρχαιολογίας και ιστορίας στο πανεπιστήμιο Reading του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχεται μεν ότι «δεν πρόκειται να βρεις επιγραφή που να λέει ότι αυτό είναι το σπίτι του Ιησού», αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για την υπόθεση αυτή, που μελετά για 14 χρόνια.

Σημαντικά τμήματα του κτηρίου επιβιώνουν, συμπεριλαμβανομένης μιας πέτρινης σκάλας. Στην ακμή του πρώτου αιώνα, πιθανότατα περιλάμβανε έναν αριθμό σαλονιών και αποθηκών γύρω από μια αυλή και μια ταράτσα.
 
Ο καθηγητής, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι στην περιοχή πίστευαν ότι το κτίριο ήταν το σπίτι του Ιησού τουλάχιστον από το 380. Η ανάλυσή του επιβεβαίωσε επίσης την κατάσταση του κτηρίου ως κατοικία του πρώτου αιώνα. 
 
Η έρευνα του αρχαιολόγου για το διώροφο σπίτι αποκάλυψε εξαιρετική αντίληψη της λιθοτεχνίας που θα ήταν συνεπής με την κατασκευή και την ιδιοκτησία ενός τέκτονα - την περιγραφή του επαγγέλματος του Ιωσήφ στα Ευαγγέλια, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν μόνο ξυλουργός, αλλά και λιθοδόμος ή οικοδόμος.

Βρίσκεται επίσης κάτω βυζαντινή εκκλησία του πέμπτου με έβδομου αιώνα. Τονίζει ότι η εκκλησία είναι «σχεδόν σίγουρα» εκείνη που περιγράφεται από έναν προσκυνητή το 380 και είναι γνωστή ως η Εκκλησία της Θρέψης. Η ιδέα για την ονομασία είναι ότι χτίστηκε πάνω από μια κρύπτη που περιείχε το σπίτι όπου μεγάλωσε και ανατράφηκε ο Χριστός. 

«Πρόκειται για ένα τυπικό σπίτι της εποχή και της εποχής του και της περιοχής του. Δεν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο σε αυτό. Δεν είναι αξιοθρήνητα φτωχό, αλλά δεν υπάρχει και κανένα σημάδι μεγάλου πλούτου. Είναι πολύ συνηθισμένο» είπε στο CBS News. «Εάν αυτό είναι το παιδικό περιβάλλον του Ιησού, δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι μεγάλωσε σε κάτι διαφορετικό από ένα πολύ τυπικό αγροτικό σπίτι της Γαλιλαίας της εποχής του».

 

Πηγές: CBS News - sigmalive