Κλείσιμο

Εγκρίθηκε η αποκατάσταση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου - Πρόκειται για το «στολίδι» της Ρωμιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη

Σε μια προσπάθεια να μη χαθεί αυτός ο αρχιτεκτονικός θησαυρός, η Europa Nostra και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμπεριέλαβαν το Ορφανοτροφείο στη λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς 

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μνημείων της Τουρκίας, η αποκατάσταση του Ελληνορθόδοξου Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.  Σαν σκιά του εαυτού του, παραδομένο στη φθορά του χρόνου και της εγκατάλειψης, το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ευρώπη περίμενε καρτερικά τη σωτηρία του.

Ξεχωριστό αγώνα δίνει όλα αυτά τα χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καθώς θεωρεί ότι το Ορφανοτροφείο είναι ένα από τα σύμβολα της ταυτότητας της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της ιστορικής κληρονομιάς του Οικουμενικού Θρόνου. Εξάλλου το Φανάρι κατάφερε, έπειτα από μια μακροχρόνια και επίπονη δικαστική διένεξη, να πάρει πίσω τους τίτλους ιδιοκτησίας για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Όπως έχει δηλώσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, «εκλαύσαμε πολύ. Επονέσαμε πολύ. Αναιτίως και χωρίς καμίαν ευθύνην, καμίαν ενοχήν από μέρους μας. Τώρα είναι πλέον καιρός να χαρούμε. Να ιδούμε αποκαθισταμένους όχι μόνον τους ιερούς ναούς μας, αλλά και τας γενομένας εις βάρος μας πολλάς αδικίας. Τώρα είναι καιρός ανασυγκροτήσεως και πορείας της Ομογενείας προς ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό το μέλλον το δικαιούμεθα, μας ανήκει και θα έλθει».

«Το έργο αποκατάστασης του σχολικού κτιρίου, το οποίο είναι παράρτημα ορφανοτροφείου της Πριγκίπου, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μνημείων της Τουρκίας. Ευχαριστώ όλους όσοι υποστήριξαν». Με αυτό το μήνυμα στο Twitter ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Λάκης Βίγκας, ανακοίνωσε, στις 25 Αυγούστου, μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες των τελευταίων ετών για τους Έλληνες της Πόλης. 

Εκτεταμένο σε πέντε ορόφους, το οικοδόμημα που αποτελείται από 206 δωμάτια κατασκευάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Alexander Vallaury το 1898 ως ξενοδοχείο, αλλά αργότερα αγοράστηκε από την Ελένη Ζαρίφη, σύζυγο ενός Έλληνα τραπεζίτη, η οποία αργότερα δώρισε το κτίριο στο Πατριαρχείο που το λειτούργησε ως ορφανοτροφείο.

Οι διωγμοί των Ελλήνων από την Πόλη οδήγησαν το 1964 το ορφανοτροφείο στο κλείσιμο. Το κτίριο εγκαταλείφθηκε, ενώ οι φυσικές καταστροφές που σάρωσαν την περιοχή ανά τις δεκαετίες μετέτρεψαν σε ερείπιο το άλλοτε αριστοκρατικό κτίριο του νησιού.

Σε μια προσπάθεια να μη χαθεί αυτός ο αρχιτεκτονικός θησαυρός, η Europa Nostra και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμπεριέλαβαν το Ορφανοτροφείο στη λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Μια ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών, πολεοδόμων, ιστορικών τέχνης και τοπογράφων από διάφορα μέρη του κόσμου, συγκεντρώθηκε για την αποκατάσταση του ορφανοτροφείου, εξετάζοντας την πιο πρόσφατη κατάσταση της δομής και του περιβάλλοντος χώρου.

Πηγή: skai.gr