Εφιάλτης στο Σουδάν: Έκκληση για βοήθεια απευθύνουν στον ΣΚΑΪ Έλληνες εγκλωβισμένοι - Μπροστά σε νέα ανθρωπιστική κρίση η χώρα

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν 28 Έλληνες και συνολικά πάνω από 1000 ξένοι υπήκοοι έχουν διαφύγει αεροπορικώς - Συγκλονίζουν οι περιγραφές των Ελλήνων που παραμένουν εγκλωβισμένοι - Σοβαρές ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα

Βυθισμένο στο χάος του εμφυλίου εξακολουθεί να βρίσκεται το Σουδάν εδώ και δέκα ημέρες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πολίτες τους από το Σουδάν, καθώς η κατάσταση στη χώρα βγαίνει μέρα με την ημέρα εκτός ελέγχου και οι μάχες που μαίνονται είναι σφοδρές. 

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν 28 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους με τη βοήθεια Ιταλίας και Γαλλίας που έχουν μεταφερθεί στο Τζιμπουτί και από εκεί θα τους παραλάβει ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 που απογειώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα σήμερα από το αεροδρόμιο στο Ασουάν στην Αίγυπτο.  Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περίπου 70 με 100 Έλληνες εγκλωβισμένοι ορισμένοι από τους οποίους περιέγραψαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τις εφιαλτικές ώρες που ζουν με την αγωνία για τις ίδιες τους τις ζωές να μεγαλώνει συνεχώς ενώ παράλληλα, απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

Σουδαν

«Δεν μπορεί άνθρωπος να επιβιώσει έτσι, ζητάμε βοήθεια. Σήμερα πάλι πυροβολισμοί, μετά την προσπάθεια που κάναμε το πρωί για να βγούμε από την Μητρόπολη, να πάμε στη γαλλική πρεσβεία. Είναι αδύνατον να βγει κάποιος από το κέντρο, το είδαμε σήμερα με τα μάτια μας. Είδαμε τον θάνατο. Αυτός που μας είπε "να βγείτε" έξω μας έστελνε στον θάνατο και το ξέρει πολύ καλά αυτό. Μας μίλησε ο στρατός πολύ άσχημα, πυροβόλησε λίγο το αυτοκίνητο. Σε λίγο θα μείνουμε από ρεύμα και νερό, γιατί το πετρέλαιο που έχει μείνει έχει μείνει πολύ λίγο, μας το είπε χθες, μας ειδοποίησαν. Σε λίγο δεν θα έχουμε να φορτίσουμε τα κινητά μας. Πως θα μιλήσουμε, πως θα ακούσετε τα νέα μας, θα ξέρετε ότι πεθαίνουμε.» αναφέρει μιλώντας στο ΣΚΑΪ η  Αλεξάνδρα Καλουμέτη περιγράφοντας την κόλαση που ζουν. 

Με τις σφαίρες να πέφτουν βροχή οι 12 Έλληνες που έχουν βρει καταφύγιο στη Μητρόπολη, επιχείρησαν να  φύγουν με τα αυτοκίνητά τους. Παράλληλα, ένας έλληνας που βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο του Χαρτούμ προσπάθησε να φτάσει στη γαλλική πρεσβεία περιγράφει λεπτομερώς τα όσα έζησε. 

«Μας πήραν μας είπαν πηγαίνετε στη γαλλική πρεσβεία, θα σας πάνε από εκεί, στο αεροπλάνο από εκεί. Πήγαμε μέχρι εκεί κάτσαμε 3 ώρες, σφαίρες στο δρόμο, όχι μέσα στη πρεσβεία, στο δρόμο, πεταμένοι στο δρόμο, με τη γυναίκα μου και ένα κοριτσάκι 1,5 χρονών και στο τέλος μας γυρίσανε σπίτι.Έχουμε φτάσει σε σημείο να σκέφτεται ο κόσμος πως θα φύγει μόνος του για Αίγυπτο και από εκεί ο Θεός και η μοίρα μας» αναφέρει στο ΣΚΑΪ.

Σουδαν

Ο Νίκος Λημνιός είναι από τους τυχερούς Έλληνες του Σουδάν που εφυγε το σπίτι του νωρίς το πρωί της Κυριακής και κατάφερε να απεγκλωβιστεί. «Ανά πάσα στιγμή φεύγουμε για Ρώμη… είμαι με τους Ιταλούς .. Δόξα τω Θεώ φύγαμε. Είναι δύσκολες οι ώρες και είμαι σοκαρισμένος με όλο αυτό που συνέβη. Χθες μας ενημέρωσαν ότι μας εκκενώνουν και μαζευτήκαμε όλοι μαζί σε ένα σημείο για να φύγουμε. Μέχρι εκεί πήγαμε με τα δικά μας αυτοκίνητα» δήλωσε ο κ. Λημνιός. 

Την ίδια ώρα, το ελληνικό ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επικοινωνία με το ιταλικό ΥΠΕΞ ενώ παράλληλα συζητά για την περαιτέρω συντονισμό παροχή βοήθειας από Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, Γερμανία και Ουγγαρία εξέφρασαν την επιθυμία τους να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. 

Αεροπορική οδό διαφυγής

Μέχρι στιγμής πάνω από 1000 ξένοι υπήκοοι έχουν διαφύγει αεροπορικώς από το Σουδάν. Πρόκειται για πολίτες δεκάδων χωρών, που απομακρύνθηκαν με πτήσεις που οργάνωσαν μέχρι στιγμής μόλις οκτώ χώρες.  Γαλλικά και ιταλικά πολεμικά αεροσκάφη μεταφέρουν δεκάδες πολίτες προς το αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. Επίσης, με τρία γερμανικά αεροσκάφη 311 πολίτες φυγαδεύτηκαν στο Βερολίνο από το Σουδάν.

Σουδαν

«Θέλω να ευχαριστήσω τη Γαλλία επειδή απομάκρυνε τους πολίτες μας. Ήταν μια επιτυχημένη επιχείρηση αλλά περίπλοκη» δήλωσε ο  Επικεφαλής Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. 

Η Άγκυρα από την πλευρά της απομακρύνει τους πολίτες της οδικώς προς την Αιθιοπία, την ώρα που κομβόι 65 οχημάτων με 700 ανθρώπους κατευθύνεται, υπό τα Ηνωμένα Έθνη, στο Πορτ Σουδάν στα ανατολικά. 

Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης

Από τις σφοδρές μάχες στους δρόμους του Χαρτούμ οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 420. Παράλληλα, δυσεύρετα είναι τα τρόφιμα και το νερό, τα νοσοκομεία είναι είτε κλειστά, είτε διαλυμένα και οι ελλείψεις σε φάρμακα σοβαρές με τη χώρα να βρίσκεται μπροστά σε μια νέα ανθρωπιστικής κρίσης. 

Σουδαν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα, Δευτέρα ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν μπορεί να κατακλύσει ολόκληρη την περιοχή. Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός και είπε ότι οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να επιτραπούν και από τις δύο πλευρές, τονίζοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν εγκαταλείπουν το Σουδάν. 
 

Πηγή: skai.gr