Σε ισχύ νέα δικαιώματα για καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής στην ΕΕ

Η οδηγία για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής αποσκοπεί στην αύξηση i) της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και ii) της χρήσης του δικαιώματος άδειας για οικογενειακούς λόγους και του δικαιώματος για ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. 

Euranet

Από σήμερα, όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν σε επίπεδο ΕΕ τους κανόνες για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές, οι οποίοι εγκρίθηκαν το 2019.

Οι κανόνες αυτοί καθορίζουν ελάχιστα πρότυπα για την άδεια πατρότητας, τη γονική άδεια και την άδεια φροντίδας. Θεσπίζουν επίσης πρόσθετα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να ζητούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους και την οικογενειακή τους ζωή χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσουν καμία από τις δύο. Τα δικαιώματα αυτά, τα οποία προστίθενται στα υφιστάμενα δικαιώματα άδειας μητρότητας, κατοχυρώθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και η θέσπισή τους αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την οικοδόμηση μιας Ένωσης ισότητας.

Η οδηγία για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής αποσκοπεί στην αύξηση i) της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και ii) της χρήσης του δικαιώματος άδειας για οικογενειακούς λόγους και του δικαιώματος για ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. Συνολικά, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην ΕΕ είναι κατά 10,8% χαμηλότερο από εκείνο των ανδρών. Επιπλέον, μόνο το 68% των γυναικών που έχουν ευθύνες φροντίδας εργάζονται, σε σύγκριση με το 81% των ανδρών που έχουν ίδιες ευθύνες. Η οδηγία παρέχει στους εργαζομένους περιόδους άδειας για την παροχή φροντίδας σε μέλη της οικογένειας που χρειάζονται βοήθεια και γενικά διασφαλίζει ότι οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να συνδυάζουν επαγγελματική και ιδιωτική ζωή. Το σχετικό δελτίο Τύπου και ένα ενημερωτικό δελτίο είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. 

Αθηνά Παπακώστα

Πηγή: skai.gr