ΕΕ: «Η απόσταση με την Τουρκία μεγαλώνει»

Γιάννης Παλαιολόγος- Βρυξέλλες

Ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε χθες με την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«H Τουρκία είναι και πάντα θα είναι ένας σημαντικός γείτονας», είπε συγκεκριμένα η πρόεδρος της Επιτροπής στη βαρυσήμαντη ομιλία της. «Αλλά παρότι είμαστε κοντά στον χάρτη, η απόσταση μεταξύ μας δείχνει να μεγαλώνει. Ναι, η Τουρκία βρίσκεται σε μία ταραγμένη γειτονιά και, ναι, φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, για τους οποίους τη στηρίζουμε με σημαντική χρηματοδότηση. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί δικαιολογία για απόπειρες εκφοβισμού των γειτόνων της. Τα κράτη-μέλη μας, η Κύπρος και η Ελλάδα, μπορούν πάντα να βασίζονται στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης για την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών τους δικαιωμάτων».

Αμοιβαίο συμφέρον

Συνεχίζοντας, η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αμοιβαίο μας συμφέρον. Η επιστροφή των ερευνητικών σκαφών στα λιμάνια της Τουρκίας τις προηγούμενες ημέρες είναι ένα θετικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί ο ζωτικά αναγκαίος χώρος για διάλογο. Η αποφυγή μονομερών ενεργειών και η επανέναρξη συνομιλιών με καλή πίστη είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα και λύσεις που θα αντέξουν στον χρόνο».

Σε ένα άλλο κρίσιμο σημείο της ομιλίας της, η κ. Φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε την εισήγηση της Κομισιόν για έναν πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 (κατά 55% σε σύγκριση με το 1990 έναντι 40% που ήταν ο προηγούμενος στόχος). 

Οπως είπε, ο νέος στόχος θέτει την Ευρωπαϊκή Ενωση. «σταθερά στην πορεία» για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας (μηδενικές καθαρές εκπομπές) έως το 2050 και θα διασφαλίσει ότι η Ενωση θα πετύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο στόχος

Αντλώντας από τα διδάγματα της πανδημίας, η πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε επίσης ως στόχο μια «πιο ισχυρή υγειονομική ένωση». Πρέπει να «ενισχύσουμε την ετοιμότητά μας απέναντι σε κρίσεις και για τη διαχείριση διασυνοριακών υγειονομικών απειλών», τόνισε.

Τέλος, σχετικά με το Brexit, ανέφερε ότι ο χρόνος για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας είναι πλέον πολύ λίγος. Επιστράτευσε δε μία ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ για να προειδοποιήσει το Λονδίνο για τις συνέπειες της παραβίασης της περυσινής συμφωνίας αποχώρησης, όπως διατυπώνεται από το τρέχον νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον για την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.