Δυστύχημα με λεωφορείο στο Βουκουρέστι: Τα συγκλονιστικά βίντεο πριν και μετά την τραγωδία- Πλήθος τα ερωτήματα για τα αίτια

"Πάρε ανάσες" ακούγεται να λέει φωνή άνδρα που προσπαθεί να συντρέξει παγιδευμένο επιβάτη, εντός του λεωφορείου.

Συγκλονίζουν τα βίντεο- ντοκουμέντα πριν και μετά την τραγωδία το λεωφορείο στο Βουκουρέστι.

Πλάνα μέσα από το λεωφορείο μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά το δυστύχημα αποτυπώνουν την οροφή του οχήματος που έχει πέσει πάνω στα καθίσματα.

Στα γόνατα οι επιβάτες προσπαθούν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

"Πάρε ανάσες" ακούγεται να λέει φωνή άνδρα που προσπαθεί να συντρέξει παγιδευμένο επιβάτη, εντός του λεωφορείου.

"Ήταν εκείνο το δευτερόλεπτο της σιγής που δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε τι έγινε και μετά φωνές, αίματα, τσιρίδες, ένα κοριτσάκι να φωνάζει μαμά μαμά δεν βλέπω μαμά τα γυαλιά μου. Και κόσμο να τρέχει πανικόβλητο έξω να πιάνουνε τα κεφάλια τους. ήταν τρομακτικό" περιγράφει γυναίκα που επέβαινε στο μοιραίο λεωφορείο.

Η συγκεκριμένη επιβάτης σώθηκε από θαύμα καθώς καθόταν μόλις 2 θέσεις μακριά από τον Νικόλαο Χλώψιο, τον 53χρονο από τη Λάρισα ο οποίος και έχασε τη ζωή του στο σοκαριστικό δυστύχημα.

Καλά είναι τα νέα για την 62χρονη γυναίκα που βρισκόταν σε κώμα, καθώς αποσωληνώθηκε το πρωί. Στο νοσοκομείο παραμένουν 13 τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους αναμένεται να πάρουν εξιτήριο..

Τα ερωτήματα για το δυστύχημα πολλά. 

Το κυριότερο γιατί ο οδηγός αγνόησε τη διαδοχική προειδοποιητική σήμανση, τόσο στο οδόστρωμα όσο και κατά μήκος της διαδρομής.

Βίντεο από αυτοκίνητο πίσω από το πούλμαν καταγράφει το λεωφορείο δευτερόλεπτα πριν το τροχαίο, να κάνει ξαφνική αλλαγή λωρίδας και να κατευθύνεται προς το τούνελ, όπου και στιγμές αργότερα θα πέσει πάνω στην κολόνα που προειδοποιούσε για το ύψος των οχημάτων που μπορούν να περάσουν.

Ο οδηγός υποστηρίζει ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη διαδρομή ακολουθώντας της οδηγίες πλοηγού.

"Χρησιμοποιούσε το google maps ο συγκεκριμένος κύριος. Απλά επειδή ο συγκεκριμένος πλοηγός δεν έχει επιλογή για λεωφορείο δυστυχώς δεν μπορούσε να καταλάβει ότι δεν περνάει από εκεί", περιγράφει επιβάτης.

Ο οδηγός βγήκε αρνητικός στο τεστ αλκοόλ και ναρκωτικών, ενώ οι επιβάτες υποστηρίζουν ότι δεν έτρεχε.

"Δεν έτρεχε πουθενά και σε κανένα σημείο της διαδρομής. Ήταν σοκαρισμένος. Είχε πιάσει το τιμόνι και είχε κολλήσει εκεί πέρα. Έξω δε όταν βγήκε ήταν σε κατάσταση σοκ", αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιβάτης.

Όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος του οδηγού, για το δυστύχημα φταίει το υλικό από το οποίο ήταν φτιαγμένος ο περιοριστής ύψους.

Αναμφισβήτητα, βασικό ερώτημα που προκύπτει στο περιθώριο της τραγωδίας είναι το πόσο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι στο λεωφορείο δεν υπήρχε δεύτερος οδηγός, καθώς δήλωσε κώλυμα την τελευταία στιγμή- και αναγκάστηκε να κάνει μόνος του όλη την 16άωρη διαδρομή από την Ελλάδα μέχρι το Βουκουρέστι.

Ο 51ενός ετών οδηγός έδωσε κατάθεση στις ρουμανικές αρχές και αφέθηκε ελεύθερος. 

"Δεν ήταν πολύ έμπειρος. Έχει πάει άλλες δύο φορές στη Ρουμανία. Ο δεύτερος οδηγός πήγε το λεωφορείο μέχρι τα σύνορα κι από εκεί το παρέλαβε ο πρώτος οδηγός", αναφέρει ο Ιδιοκτήτητης του Τουριστικού Πρακτορείου Λάρισας, Γιάννης Μπατζιόλας.

"Ο οδηγός πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις. Κάποια που ακούγονται παραβάσεις ωραρίου και τέτοια δεν είναι καν να ασχοληθούμε με αυτά" προσθέτει ο Χρήστος Μπάρδας, Ιδιοκτήτης Λεωφορείου/

Το σημείο, πάντως, χαρακτηρίζεται καρμανιόλα.

Σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης μόλις το Σεπτέμβριο έγιναν έργα στο συγκεκριμένο τούνελ. Με την ασφαλτόστρωση όμως το επίπεδο του δρόμου ανέβηκε σημαντικά με αποτέλεσμα να μην χωρούν να περάσουν οχήματα άνω των 3,5 μέτρων.

Από τότε έχουν γίνει τουλάχιστον 5 τροχαία.

Το τελευταίο δυστυχώς έμελλε να είναι θανατηφόρο.
 

Πηγή: skai.gr