Δυσαρέσκεια Μόσχας προς Άγκυρα για τη μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια της Μόσχας για την απόφαση της Άγκυρας να μην αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κριμαία, κάτι που για ακόμη μια φορά αναδεικνύει τη «λυκοφιλία» μεταξύ των δύο κρατών. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι εκλογές στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, που διεξήχθησαν στην Κριμαία, δεν έχουν νομική ισχύ.

«Η Τουρκία συνεχίζει την στήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αποτελέσματα των εκλογών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δούμα που διεξήχθησαν και στην Κριμαία στις 17-19 Σεπτεμβρίου 2021, δεν έχουν νομική ισχύ για την Τουρκία» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ταντζού Μπιλγκίτς.

«Το Κρεμλίνο εκφράζει τη λύπη του για την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων ρωσικών νομοθετικών εκλογών στην Κριμαία και ελπίζει ότι η (τουρκική) δημοκρατία θα αλλάξει στάση στη χερσόνησο», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν αποδεχόμαστε τέτοιες δηλώσεις [σχετικά με τη μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία] και το λέμε ανοιχτά στους Τούρκους συναδέλφους μας», είπε ο Πεσκόφ. 

«Το ζήτημα της Κριμαίας είναι ένα θέμα για το οποίο οι θέσεις μας είναι δραματικά διαφορετικές. Εκφράζουμε τη λύπη μας σε σχέση με αυτή τη στάση, αλλά ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα επιδειχθεί πολιτική βούληση και η Τουρκία θα αλλάξει αυτή τη θέση, αναγνωρίζοντας απλώς την αλήθεια και το πραγματικό κατάσταση των πραγμάτων» σημείωσε ο συνεργάτης του προέδρου Πούτιν. 

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είναι εταίρος της Ρωσίας και ότι «η παρουσία σημαντικών θεμάτων για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες, δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη ολόκληρου του φάσματος των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα». 

«Η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί, είναι πρωτίστως προς το συμφέρον της ρωσικής πλευράς, καθώς και προς το συμφέρον της τουρκικής πλευράς». 

«Όσον αφορά τα σημεία διαφορών, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτά τα σημεία με την τουρκική πλευρά, εξηγώντας τη θέση μας και αναμένοντας ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε τις θέσεις μας πιο κοντά αργά ή γρήγορα», συμπλήρωσε. 

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε με νόημα πως «η Μόσχα θα βγάλει τα συμπεράσματά της μετά τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία» Τόνισε δε πως «δεν αγνοούμε ποτέ τέτοιες δηλώσεις. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης διμερών σχέσεων».

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα ενισχύει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με τουρκικά drones, υπάρχει στενή στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ τον Αύγουστο ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο επέκρινε την ουκρανική ηγεσία για τη φιλοτουρκική της στάση.

Τον Αύγουστο κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο ο Νίκος Δένδιας επέκρινε την ουκρανική ηγεσία για τη φιλοτουρκική της στάση:

«Επειδή θέλω πάντοτε να είμαι ειλικρινής, αισθανόμαστε έκπληξη για αυτό όταν η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται όπως κάθε χώρα, η οποία θέλει να ενισχύσει το σύνδεσμό της με την ΕΕ, με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Και μάλιστα, όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της Ένωσης και αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο. Νομίζω ότι αυτή είναι και η βάση με την οποία, η ίδια η Ουκρανία για τα δικά της δικαιώματα απευθύνεται στη διεθνή σκηνή και έχει την υποστήριξή μας πάνω σε αυτό. Ευελπιστούμε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: tass.com