Δουβλίνο: Θα «κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά» να απελευθερωθεί ο Μπερνάρ Φελάν από το Ιράν

Ο 64χρονος τουριστικός σύμβουλος συνελήφθη στις 3 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ως σύμβουλος στο Ιράν ενός πρακτορείου ταξιδίων", σύμφωνα με την αδελφή του Καρολίν Μασέ-Φελάν.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μίχολ Μάρτιν υποσχέθηκε σήμερα ότι το Δουβλίνο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση του Γαλλοϊρλανδού Μπερνάρ Φελάν που συνελήφθη στο Ιράν, η κατάσταση της υγείας του οποίου προκαλεί ανησυχία.

Ο 64χρονος τουριστικός σύμβουλος συνελήφθη στις 3 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ως σύμβουλος στο Ιράν ενός πρακτορείου ταξιδίων", σύμφωνα με την αδελφή του Καρολίν Μασέ-Φελάν.

"Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν", δήλωσε ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ενός βρετανοϊρλανδικού συνεδρίου στο Δουβλίνο, καθώς η οικογένεια του Μπερνάρ κάλεσε την Ιρλανδία να εντείνει τις ενέργειές της για να τον απελευθερώσει.

"Πιστεύω ότι κινηθήκαμε πολύ δραστήρια σε σχέση με την κατάσταση του Μπερνάρ", δήλωσε ο Μίχολ Μάρτιν, "ζητήσαμε την απελευθέρωσή του για ανθρωπιστικούς λόγους από την ιρανική κυβέρνηση".

"Θα απαντήσουμε στην οικογένεια", "συμπάσχουμε", πρόσθεσε.

Σήμερα το πρωί, η Καρολίν-Μασέ-Φελάν απηύθυνε έκκληση μέσω του ραδιοφώνου RTE στο ιρλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Εντείνετε τις διαπραγματεύσεις για να φύγει από εκεί ο Μπερνάρ", δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση της υγείας του αδελφού της είναι "εξαιρετικά κακή" λόγω της απεργίας πείνας και δίψας που πραγματοποιεί.

"Εξακολουθούμε να φοβόμαστε για τη ζωή του", τόνισε εξηγώντας ότι ο αδελφός της πάσχει από καρδιοπάθεια και μια νόσο των οστών που χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Ο Γαλλοϊρλανδός συνελήφθη λίγο μετά την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής που πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Εκτοτε, δεκάδες δυτικοί πολίτες συνελήφθησαν. Οι δικοί τους άνθρωποι τους χαρακτηρίζουν αθώους που χρησιμοποιούνται από τους Φρουρούς της Επανάστασης ως μοχλοί πιέσης στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση.

Απέναντι στην αδιαλλαξία της Τεχεράνης σε σχέση με τα αιτήματα των γαλλικών και των ιρλανδικών αρχών για την απελευθέρωση του, ο Γαλλοϊρλανδός άρχισε απεργία πείνας την Πρωτοχρονιά προτού αρνηθεί ακόμη και να πιει νερό αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί γρήγορα η κατάσταση της υγείας του.

Γαλλική διπλωματική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπερνάρ Φελάν εμφάνισε "σοβαρά σημάδια σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ