Δημοσκόπηση-ΗΠΑ: «Ναι» από το 56% σε οριστική στέρηση δικαιώματος εκλέγεσθαι στον Τραμπ

Εννέα στους δέκα Αμερικανούς καταδικάζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου και επτά στους δέκα θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει έστω κάποια ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό των ABC News και Washington Post.

Το 56% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της οριστικής στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για τον Τραμπ από το Κογκρέσο.

Το 44% απάντησε ότι ο Τραμπ θα έπρεπε να διωχθεί για εγκληματική υποκίνηση σε εξέγερση επειδή ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στο Καπιτώλιο. Επίσης το 66% εκτιμούν ως ανεύθυνες τις δηλώσεις και τις ενέργειες του απερχόμενου προέδρου μετά τις εκλογές.

Οι ισχυρισμοί Τραμπ φαίνεται πως δεν κατάφεραν να πλήξουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εκλογές καθώς το 62% (έναντι 31%) δεν θεωρεί ότι έχουν βάση. Το εκλογικό σύστημα συνολικά εμπιστεύεται το 63% (έναντι 36%). Στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών, η εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα φτάνει μόλις στο 35% ενώ το 65%  συντάσσεται με τους ισχυρισμούς Τραμπ και δηλώνουν ότι υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία απάτης.

Πηγή: skai.gr