Λευκός Οίκος: Απομονωμένος, αγέλαστος κι εκδικητικός ο Τραμπ μετά την παραπομπή του

«Απομονωμένος, αγέλαστος, εκδικητικός». Με αυτές τις λέξεις περιέγραφε η Washington Post την ψυχική διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ την επομένη της παραπομπής του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για «υποκίνηση σε ανταρσία», ενώ απομένουν ελάχιστα εικοσιτετράωρα μέχρι την ορκωμοσία του διαδόχου του, Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου.

Ο αριθμός των πιστών συνεργατών του φθίνει εντυπωσιακά τις τελευταίες ημέρες. Αρχικά ο Τραμπ εξοργίστηκε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, γιατί δεν στήριξαν στο Κογκρέσο την προσπάθειά του να αμφισβητήσει την εκλογική νίκη του Μπάιντεν. Υστερα όμως από τα έκτροπα που προκάλεσαν οπαδοί του στο Καπιτώλιο, την περασμένη εβδομάδα, έχει ψυχρανθεί ακόμη και με τους πιο στενούς συμμάχους του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, ο Τραμπ διεμήνυσε σε συνεργάτες του να μην καταβάλουν οφειλόμενες αποζημιώσεις στον προσωπικό του δικηγόρο, Ρούντολφ Τζουλιάνι, αν δεν τις ελέγξει ο ίδιος, γιατί τις βρίσκει υπερβολικές.

Από τους ελάχιστους συμμάχους που του έχουν μείνει πιστοί, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ συνόδευσε τον Τραμπ στο Τέξας, όπου επιθεώρησε το Τείχος εναντίον των μεταναστών σε μία από τις τελευταίες, αν όχι την τελευταία δημόσια εμφάνισή του ως πρόεδρος. Ο Γκράχαμ προσπάθησε, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, να ηρεμήσει τον πρόεδρο και βάλθηκε να τηλεφωνεί σε γερουσιαστές ώστε να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή στήριξη προς το πρόσωπό του όταν αρχίσει η δίκη του από τη Γερουσία. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την παραπομπή του με 232 ψήφους έναντι 197, καθώς 10 Ρεπουμπλικανοί συντάχθηκαν με την πρόταση των Δημοκρατικών. Την οργή τού προέδρου προκάλεσε ιδιαίτερα η Λιζ Τσένι, νούμερο τρία στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, αλλά και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος ναι μεν καταψήφισε την παραπομπή, αλλά επέρριψε ευθύνες στον Τραμπ για τα επεισόδια. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να προσλάβει τον καθηγητή Νομικής Τζον Ιστμαν, ο οποίος είχε μιλήσει στη συγκέντρωση του Τραμπ έξω από τον Λευκό Οίκο, στις 6 Ιανουαρίου, στην ομάδα των δικηγόρων που θα τον υπερασπιστούν όταν αρχίσει η δίκη του στη Γερουσία.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν ανησυχεί για τον κίνδυνο να επισκιάσει η δίκη του Τραμπ, η οποία δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από την ορκωμοσία του, τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του και τα σημαντικά μέτρα που σκοπεύει να εξαγγείλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη της οικονομίας. Μετά την απόφαση της Βουλής για παραπομπή, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ευχή «να βρεθεί ένας τρόπος να συνδυάσει η Γερουσία τις συνταγματικές ευθύνες της για εκδίκαση της παραπομπής με τις εργασίες της για άλλα, επείγοντα προβλήματα που απασχολούν το έθνος».

Χθες, ο εκλεγμένος πρόεδρος αναμενόταν να ανακοινώσει πακέτο επειγόντων μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που υφίστανται τις επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας. Γίνεται λόγος για μέτρα συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολ., που περιλαμβάνουν τσεκ 1.400 δολαρίων σε κάθε εργαζόμενο και σημαντική ενίσχυση των μειονοτικών κοινοτήτων.