Δημοσιογράφος Corriere Della Sera σε ΣΚΑΪ: Δικτάτορας ο Ερντογάν, ανόητη η στάση του για την Ελλάδα

''Καταπέλτης'' κατά του Ταγίπ Ερντογάν είναι ο γνωστός Ιταλός δημοσιογράφος και ανταποκριτής της Corriere Della Sera, Αντόνιο Φεράρι. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας δικτάτορας, που έχει φυλακίσει 600.000 πολίτες, ενώ χαρακτηρίζει "ανόητη" την στάση του απέναντι στην Ελλάδα.

Κύριε Φεράρι, σύμφωνα με όσα γράφετε, η Τουρκία έχει γίνει μια μεγάλη φυλακή και όποιος καταλήγει στη φυλακή ωθείται στην αυτοκτονία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ο μόνος υπεύθυνος για αυτήν την απολύτως ανησυχητική κατάσταση;

Απολύτως, είναι ξεκάθαρο ότι αυτός έδωσε την εντολή. Δυστυχώς, από τότε που έγινε Πρόεδρος, Σουλτάνος , Δικτάτορας για μένα είναι  αφόρητος.

Εγκληματίας και δικτάτορας. Έτσι αποκαλείτε τον Τούρκο πρόεδρο. Γιατί;

Δικτάτορας είναι αυτός που έχει χάσει την αίσθηση ακόμη και της δικής του εξουσίας, και πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην Τουρκία. Το 202, πεντακόσιες,  σχεδόν εξακόσιες  χιλιάδες άτομα συνελήφθησαν για τρομοκρατία. 

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας, είναι και αυτή μια "χυδαία εξωτερική πολιτική" όπως λέτε;

Ναι, είναι μια χυδαία και ανόητη πολιτική γιατί όταν χάνει κανείς την αίσθηση της εξουσίας και την αίσθηση της ιστορίας γίνεται ανόητος. Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται ανόητα. Γιατί πριν είχε την κάλυψη της Ευρώπης που του έδινε τα χρήματα για να κρατήσει τους μετανάστες και να μην τους αφήσει να καταλήξουν στην Ευρώπη. 

Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη απέναντι στον Πρόεδρο Ερντογάν;

Η Ευρώπη πρέπει να είναι πολύ πιο σκληρή, πολύ πιο σκληρή. Όπως ίσως αρχίζει να είναι, γιατί δεν αντέχει άλλο. Έχουμε πουλήσει όπλα, έχουμε εταιρείες που έχουν πουλήσει όπλα στην Τουρκία και η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον πολιτών της. 

Γνωρίζετε καλά την Τουρκία. Είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε μια ριζική αλλαγή, δηλαδή την απομάκρυνση Ερντογάν;

Δεν θα παραιτηθεί ποτέ αν δεν τον διώξει ο  ίδιος ο λαός. Κι αυτό είναι πιθανό γιατί οι Τούρκοι είναι έντιμος και θαρραλέος λαός. 
 

Πηγή: skai.gr