Καταραμένο καλοκαίρι με βιβλικές καταστροφές: Πώς περιγράφουν τα ξένα ΜΜΕ το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel

Για τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα το φετινό καλοκαίρι για τη χώρα μας δεν ήταν τίποτε λιγότερο από καταραμένο

Της Αθηνάς Παπακώστα

Με το βλέμμα στραμμένο στη βιβλική καταστροφή που αφήνει στο φονικό πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel παραμένουν τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Απεσταλμένοι δημοσιογράφοι στις πληγείσες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας εστιάζουν στους όγκους νερού που βύθισαν πόλεις και χωριά, στην εν εξελίξει μάχη για τη διάσωση πλημμυροπαθών ενώ, κάνουν λόγο για έναν άνευ προηγουμένου κατακλυσμό χαρακτηρίζοντας τη βροχή «αμείλικτη» αφού, όπως τονίζουν, δεν σταματά ποτέ.  

Όπως αναφέρουν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική με τις εικόνες χάους, απόγνωσης και καταστροφής να διαδέχονται η μία την άλλη. Οι ανταποκριτές τους περιγράφουν πώς οι δρόμοι κόπηκαν στα δύο, πώς χωριά, οικισμοί και κωμοπόλεις αποκόπηκαν μεταξύ τους, πώς ολόκληρες εκτάσεις μετετράπηκαν σε λιμνοθάλασσα με μόνον τις σκεπές των σπιτιών και τις μύτες από τις κορυφές των δέντρων να προδίδουν πως κάτω από τους τόνους νερού και λάσπης βρίσκονταν – λίγες ημέρες πριν - κατοικίες και επιχειρήσεις.

Για τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα το φετινό καλοκαίρι για τη χώρα μας δεν ήταν τίποτε λιγότερο από καταραμένο καθώς από τα συνεχή ρεπορτάζ που τα μεταδίδουν δεν απουσιάζουν ούτε οι αναφορές στο ακραίο κύμα καύσωνα που διήρκησε σχεδόν έναν μήνα ούτε όμως και οι αναφορές στις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που μέχρι πριν λίγες ημέρες σάρωναν τη χώρα και έκαναν στάχτη τεράστιες εκτάσεις γης, στέλνοντας στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή, περιγράφοντας την πρωτοφανή ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, εξηγούν πως η άνυδρη γη, έπειτα από μία περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας, δεν μπορεί να απορροφήσει τους υδάτινους όγκους – ρεκόρ των τελευταίων ημερών. Από τις αναφορές τους δεν απουσιάζουν επίσης οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό των πλημμυροπαθών ενώ, τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες που καλούν σε βοήθεια καταγγέλλοντας έλλειψη συντονισμού και προετοιμασίας των Αρχών.

Αδιάβατοι δρόμοι, αποκλεισμένα χωριά, κάτοικοι σε απόγνωση χωρίς ρεύμα, χωρίς μία σταγόνα πόσιμου νερού, επαναλαμβάνουν σε κάθε ρεπορτάζ τα διεθνή ειδησεογραφικά Μέσα μετρώντας, ταυτόχρονα, νεκρούς, αγνοούμενους και χιλιοστά βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο όντας αδύνατο – και εκείνα με τη σειρά τους – να συνειδητοποιήσουν την βιβλικών διαστάσεων νέα φυσική καταστροφή που πλήττει τη χώρα.

Πηγή: skai.gr