Ο Ερντογάν δεν υποχωρεί στη Συρία-Φόβοι για σύγκρουση με τις δυνάμεις του Άσαντ

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου

Σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές μάχες στην βόρεια Συρία, καθώς η Τουρκία αρνείται να κάνει πίσω μετά την συμφωνία Κούρδων-Δαμασκού και συνεχίζει κανονικά την πολεμική επιχείρηση της. 

Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας, ο συριακός στρατός βρίσκεται ήδη στην Αϊν Ισά και κοντά στην πόλη Τάμπκα κοντά στην Ράκα. Για το Κομπανί, όπου οι Κούρδοι συμφώνησαν να επιτρέψουν την είσοδο στον συριακό στρατό, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς υπάρχει συντονισμός με τους Ρώσους. Για την Μανμπίζ δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα συμβεί, καθώς δίνονται μάχες σε γύρω χωριά αλλά ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα εισέλθουν στην πόλη έαν εκκαθαριστεί από τους «τρομοκράτες» - Κούρδους. Σύμφωνα με κουρδικά ΜΜΕ, ο στρατός ξηράς της Συρίας βρίσκεται ήδη εντός της Μανμπίζ.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο ο στρατός ξηράς της Συρίας να αναπτυχθεί στις περιοχές γύρω από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άϊν, όπου δίνονται οι μάχες των τουρκικών δυνάμεων με τους Κούρδους. Άγνωστο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι σε Αφρίν και Ιντλίμπ, όπου βρίσκονται τουρκικές στρατιωτικές βάσεις.    

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην θέση του ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού θα πετύχει τον στόχο της να εκδιώξει τις δυνάμεις των Κούρδων από τις συνοριακές πόλεις της Συρίας και να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας όπου θα μεταφερθούν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες. 

Η δήλωση Ερντογάν φουντώνει τους φόβους ότι μπορεί να υπάρξει αναμέτρηση μεταξύ συριακού και τουρκικού στρατού. Αυτό το ενδεχόμενο επιχειρεί να αποφύγει η Ρωσία, που προωθεί την διπλωματία και επιθυμεί τα εδάφη της Συρίας να παραμείνουν ακέραια υπό την διοίκηση του καθεστώτος Άσαντ. 

Το Κρεμλίνο είπε σήμερα ότι δεν θέλει να σκεφτεί το ενδεχόμενο ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις να συγκρουστούν στην Συρία και γι’ αυτό η Μόσχα είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Άγκυρα. 

Η εξέλιξη με την συμφωνία των Κούρδων και του Άσαντ φαίνεται ότι επιταχύνθηκε, σύμφωνα με τους αναλυτές, διότι η κατάσταση με την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας άρχισε να ξεφεύγει και να προκαλείται χάος. Χιλιάδες τζιχαντιστές απέδρασαν από τα στρατόπεδα, όπου κρατούνται, μετά από τουρκικούς βομβαρδισμούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, Κούρδοι και Άσαντ έδωσαν χθες τα χέρια στην ρωσική στρατιωτική βάση στην Λαττάκεια της Συρίας, όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες υπό την επίβλεψη της Μόσχας. Τώρα το ερώτημα είναι εάν η Ρωσία θα καταφέρει να καθίσει στο διπλωματικό τραπέζι τον Τούρκο πρόεδρο και το καθεστώς Άσαντ προκειμένου ο τουρκικός στρατός να αποχωρήσει από τα συριακά εδάφη.