Μεταναστευτική κρίση - Έκκληση Τουσκ προς ΕΕ: Υποστηρίξτε την Πολωνία – Ώρα αποφάσεων

Έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν την Πολωνία απηύθυνε την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τουσκ εν μέσω της αυξανόμενης μεταναστευτικής κρίσης στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο Τουσκ απηύθυνε έκκληση «για πλήρη αλληλεγγύη στην Πολωνία και τη Λιθουανία». «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος ή χώρος για δισταγμό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σκληρές αποφάσεις έναντι του Μινσκ», πρόσθεσε ο Τουσκ. 

Ο Τουσκ, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι «αυτή η κρίση έχει προκληθεί κυνικά από τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, στόχος του οποίου είναι να αποσταθεροποιήσει την Πολωνία, τη Λιθουανία και ολόκληρη την Ένωση». 

Ο Ντόναλντ Τουσκ είναι επίσης ο ηγέτης της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Απειλές Λουκασένκο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας απείλησε πως η χώρα του θα απαντήσει σε κάθε νέα ευρωπαϊκή κύρωση, η οποία συνδέεται με την κρίση των μεταναστών στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία, την ευθύνη για την οποία οι Βρυξέλλες αποδίδουν στο Μινσκ.

«Αν μας επιβάλουν νέες κυρώσεις (...), οφείλουμε να απαντήσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο, όπως μεταδίδει το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, και ανέφερε κυρίως τη δυνατότητα διακοπής της λειτουργίας ενός αγωγού αερίου που διασχίζει τη Λευκορωσία και παραδίδει ρωσικό αέριο ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους.

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι' αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφονται προτού μιλήσουν», δήλωσε ο Λουκασένκο.
 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ