Διάγγελμα Μακρόν: Όχι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ζητώ πολιτική πλειοψηφία

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θέλει «να χαθεί η συνοχή του έργου που επέλεξαν οι Γάλλοι στις 24 Απριλίου, το οποίο περιλαμβάνει μια ισχυρότερη βιομηχανία, κοινωνική και οικολογική πρόοδο, ασφάλεια και δικαιοσύνη».

Το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που φερόταν να εξετάζει, απέρριψε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ ΜακρόνΕκτίμησε, ωστόσο, ότι είναι εφικτό να σχηματιστεί μια «πολιτική πλειοψηφία». Όπως ανέφερε, όλοι οι αρχηγοί κομμάτων με τους οποίους μίλησε εξέφρασαν τη βούληση να αποφύγουν το πολιτικό αδιέξοδο. 
 
«Οι περισσότεροι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται μέχρι σήμερα. Πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δράσουν σε σημαντικά ζητήματα, όπως η αγοραστική δύναμη ή η ασφάλεια. Είναι δυνατό να βρεθεί μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για να δράσουμε». Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι «εναπόκειται στις πολιτικές ομάδες να το πουν με πλήρη διαφάνεια».

Όπως είπε, επιθυμεί να σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Έχω εμπιστοσύνη ότι όλοι θα δράσουν σύμφωνα με το αίσθημα καθήκοντός τους απέναντι στη χώρα» πρόσθεσε, υιοθετόντας αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο» είπε ο Μακρόν.

«Στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες, καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να νομοθετεί μόνη της» παρατήρησε. «Η προεδρική πλειοψηφία πρέπει να διευρυνθεί. Πρέπει συλλογικά να μάθουμε να κυβερνάμε και να νομοθετούμε με διαφορετικό τρόπο. Χτίζοντας νέους συμβιβασμούς με διάλογο και σεβασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θέλει «να χαθεί η συνοχή του έργου που επέλεξαν οι Γάλλοι στις 24 Απριλίου, το οποίο περιλαμβάνει μια ισχυρότερη βιομηχανία, κοινωνική και οικολογική πρόοδο, ασφάλεια και δικαιοσύνη».

«Από το φετινό καλοκαίρι θα χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου νόμου για την αγοραστική δύναμη, έκτακτων μέτρων για την υγεία μας. Όλη αυτή η πρόοδος δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ούτε με περισσότερους φόρους ούτε με περισσότερα χρέη. Η χώρα μας χρειάζεται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» επισήμανε.

Πηγή: skai.gr