Κλείσιμο

Δεν ζητά ενεργοποίηση του άρθρου 4 η Πολωνία - Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ζητεί εκ νέου η Ουκρανία

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ζήτησε να επιβληθεί πάνω από την Ουκρανία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μετά την πτώση πυραύλου στην Πολωνία

Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20», εκτίμησε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Υπάρχει «ένα τρομοκρατικό κράτος μεταξύ σας, εναντίον του οποίου πρέπει να αμυνθούμε» πρόσθεσε αναφερόμενος στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ζήτησε να επιβληθεί πάνω από την Ουκρανία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μετά την πτώση πυραύλου στην Πολωνία.

«Ζητάμε να κλείσει ο ουρανός, διότι ο ουρανός δεν έχει σύνορα. Όχι για τους ανεξέλεγκτους πυραύλους. Όχι για την απειλή που εγείρουν για τους γείτονές μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», έγραψε στο twitter ο Ρέζνικοφ.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα για την οποία προειδοποιούσαμε», πρόσθεσε.

Πολωνία: Δεν ενεργοποιεί το άρθρο 4

Η Πολωνία πάντως δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ΝΑΤΟϊκές πηγές.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων με θέμα τις εκρήξεις στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η συνεδρίαση αποδραματοποιείται μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πύραυλος που χτύπησε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός, εκτιμούν διπλωμάτες.

Της συνεδρίασης των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα προεδρεύσει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας, επεσήμανε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωση.

Πηγή: skai.gr