Κλείσιμο

Δεν δεσμευόμαστε από τη Γενεύη διαμηνύουν οι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ (upd)

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, δηλώνουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ.

Μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος της αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, την οποία έχουν ιδρύσει οι αυτονομιστές, κατέστησε σαφές πως η ομάδα του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κυβερνητικό κτήριο που έχει καταλάβει, παρά μόνον όταν η «παράνομη» κυβέρνηση στο Κίεβο εγκαταλείψει τη Βουλή και τον προεδρικό θώκο.

«Ο [ρώσος ΥΠΕΞ] Λαβρόφ δεν υπέγραψε τίποτα για εμάς, υπέγραψε εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για υποχώρηση των αυτονομιστών σε οιαδήποτε άλλη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου φιλορώσοι έχουν καταλάβει κτίσματα σε περίπου 10 πόλεις.

Από την πλευρά του Κιέβου, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφάλειας FSB ανακοίνωσε πως η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των αυτονομιστών «συνεχίζεται». Αποσαφήνισε πως η διάρκεια της επιχείρησης θα καθοριστεί από «το πόσο θα παραμείνουν οι τρομοκράτες στη χώρα μας».

Η συμφωνία της Γενεύης, μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας προβλέπει τον αφοπλισμό των παράνομων ένοπλων ομάδων και την απελευθέρωση κυβερνητικών κτηρίων και δημόσιων χώρων που έχουν καταληφθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία κατηγορούν τη Ρωσία για υποκίνηση και υποστήριξη των ταραχών.

Τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον η συμφωνία της Γενεύης θα τηρηθεί από τη Ρωσία εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ