Δέκα οι νεκροί Βρετανοί στο Ισραήλ και πιθανώς έξι όμηροι της Χαμάς

Η Υφυπουργός Οικονομικών Βικτόρια Άτκινς επισήμανε πως πλέον ο επίσημος απολογισμός των Βρετανών που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έχει αυξηθεί σε δέκα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι οι Βρετανοί υπήκοοι που αγνοούνται μετά από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ είναι έξι.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αναίρεσε πρωινή δήλωση της Υφυπουργού Οικονομικών Βικτόρια Άτκινς ότι πιστεύεται πως και οι έξι αγνοούμενοι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

Η κυρία Άτκινς είχε επιβεβαιώσει επίσης πως πλέον ο επίσημος απολογισμός των Βρετανών που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έχει αυξηθεί σε δέκα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δύο αδερφές ηλικίας 13 και 16 ετών και η μητέρα τους, ένας φωτογράφος που επισκεπτόταν ένα κιμπούτς, δύο νεαροί που υπηρετούσαν στον ισραηλινό στρατό, ένας φύλακας στο μουσικό φεστιβάλ Supernova που έγινε στόχος της Χαμάς, ένας άνδρας από τη Γλασκώβη που ζούσε στο Ισραήλ με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους και ένας πατέρας δύο παιδιών που βρισκόταν στο κιμπούτς Μπε'ερί.

Η κυρία Άτκινς είχε πει ότι η εκτίμηση για έξι Βρετανούς ομήρους βασίζεται στην ανάλυση μίας ταχέως μεταβαλλόμενης κατάστασης. Σημείωσε ότι οι αγνοούμενοι συνιστούν την «απόλυτη προτεραιότητα» της βρετανικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στο BBC η κόρη της Γιοσεβέντ Λίφσιτς, μίας εκ των δύο ομήρων που απελευθέρωσε χθες η Χαμάς, είπε ότι η μητέρα της «φαίνεται καλά» αν και είναι πολύ κουρασμένη, αφού την επισκέφθηκε στο ισραηλινό νοσοκομείο που έχει μεταφερθεί.

Η Σαρόν Λίφσιτς, που ζει στο Λονδίνο, πρόσθεσε ότι η μητέρα της θέλει να μοιραστεί πληροφορίες για άλλους ομήρους της Χαμάς με τις οικογένειές τους και χαρακτήρισε την απελευθέρωσή της «μια μικρή αχτίδα φωτός», σημειώνοντας πάντως ότι διατηρείται ένα μεγάλο σκοτάδι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

Ο πατέρας της Σαρόν και σύζυγος της Γιισεβέντ παραμένει αγνοούμενος μετά από την αρπαγή του από τη Χαμάς.

Το βράδυ της Δευτέρας ο διαπραγματευτής της Χαμάς Καλέντ Μεσάαλ δήλωσε στο βρετανικό Sky News πως και οι περισσότεροι από 200 όμηροι της οργάνωσης θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι αν το Ισραήλ «σταματήσει αυτή την επιθετικότητα».

Όπως είπε, «θέλουμε να σταματήσουν αυτοί οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί, η ολοσχερής καταστροφή, η γενοκτονία, ώστε οι στρατιώτες της Αλ Κασάμ (της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς) να μπορέσουν να τους πάρουν από τα μέρη που βρίσκονται και να τους παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό ή σε οποιονδήποτε».

Πηγή: skai.gr